2023

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 135
  • Item
    Sledování vlastností materiálů s fázovou přeměnou (PCMs) v čase
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Šikutová, Eva; Řezáčová, Veronika; Doležalová Weissmannová, Helena
    Bakalářská práce se zabývá sledováním vlastností materiálů s fázovou přeměnou (PCMs, Phase Change Materials) v čase. Teoretický blok je rozdělen do dvou částí. První část se zaměřuje na popis vlastností těchto materiálů, jejich přípravu a využití v různých průmyslových odvětvích. Druhá část představuje metody pro měření vlastností PCMs vzorků. V experimentální části této práce byly PCMs po známé definované historii analyzovány metodou diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) a získané výsledky byly následně zpracovány a vyhodnoceny.
  • Item
    Aktivní přípravky na bázi koji fermentace a extraktů z vzácných hub
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Živná, Kristýna; Hoová, Julie; Dzurická, Lucia
    Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací kultivace růstu vzácné houby korálovce ježatého na obilných substrátech za účelem následné fermentace s přídavkem vybraného zástupce mléčné bakterie. Teoretická část je zaměřena na popis vzácné houby a používaných obilných substrátů a charakterizaci jejich aktivních látek. Dále se zabývá mléčnou fermentací a její využití. V experimentální části byla optimalizována příprava obilného substrátu pro kultivaci korálovce ježatého. Jako nejvhodnější byla zvolena metoda očkování obilného substrátu tekutým myceliem v kombinaci s plotnovým. V této kombinaci nedochází k zasychání substrátu a mycelium roste rovnoměrně z obou stran substrátu. Následně bylo pomocí spektrofotometrických metod charakterizováno složení obilného substrátu s narostlým myceliem (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny). Nakonec byla provedena koji fermentace substrátu s narostlým myceliem bez a s přídavkem mléčné bakterie. Mléčná bakterie přidala výživovou hodnotu do produktu. Byly charakterizovány produkty fermentace (antioxidační aktivita, sacharidy, bílkoviny), a byla stanovena viabilita bakterií.
  • Item
    Studium host-guest systémů pro přípravu účinných pevnofázových emitorů v infračervené oblasti
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Rottenberg, Vojtěch; Kratochvíl, Matouš; Smolka, Rastislav
    Cílem této bakalářské práce je sestavení stručné rešerše týkající se fluorescence v pevné fázi, vyhledání vhodných molekul pro přípravu host-guest systémů, které vykazují vysoké kvantové výtěžky pevnofázové fluorescence v infračervené oblasti, a jejich následná analýza. Tyto systémy se skládají z převládající molekuly (host), která vykazují vysoké kvantové výtěžky fluorescence, a množstevně méně zastoupené molekuly (guest), které vykazují fluorescenci v infračervené části elektromagnetického spektra. Byly zvoleny následující molekuly: (E)-N,N-difenyl-4-(2-(5'-vinyl- [1,1':4',1''-terfenyl]-2'-yl)vinyl)anilin (–V) a (E)-5'-(4-(difenylamino)styryl)-[1,1':4',1''-terfenyl]-2'- karbonitril (–CN) jako host molekuly a (E)-2-((5'-(4-(difenylamino)styryl)-[1,1':4',1''-terfenyl]-2'- yl)methylen)malononitril (–DCV) jako guest molekula. Pro analýzu vzorků byly změřeny emisní a excitační spektra pomocí fluoroforu, kvantové výtěžky pomocí integrační sféry a doba života fluorescence pomocí metody TCSPC (time-correlated single photon counting). Ze spektrálních analýz a kvantových výtěžků bylo stanoveno, že molekula (E)-5'-(4-(difenylamino)styryl)-[1,1':4',1''- terfenyl]-2'-karbonitril (označena jako –CN) je vhodnou host molekulou, (E)-2-((5'-(4- (difenylamino)styryl)-[1,1':4',1''-terfenyl]-2'-yl)methylen)malononitril není vhodnou guest molekulou a vhodnost využití molekuly (E)-N,N-difenyl-4-(2-(5'-vinyl-[1,1':4',1''-terfenyl]-2'-yl)vinyl)anilin jako host molekuly je neprůkazná.
  • Item
    Bioapatit jako archiv kontaminantů životního prostředí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Křemečková, Pavla; Vašinová Galiová, Michaela; Doležalová Weissmannová, Helena
    Narůstající kontaminace životního prostředí se za poslední léta stává jedním z nejvíce celosvětově řešených témat. K důkladnému porozumění dopadu kontaminantů na jednotlivé složky životního prostředí může být využit i kosterní materiál, jehož hlavní minerální složka bioapatit je schopna akumulovat a uchovávat nežádoucí prvky ve své struktuře. V rámci této bakalářské práce byla studována prvková distribuce v kostech divoké zvěře pocházející jak z inkriminované, tak i kontaminací nezasažené oblasti. Pomocí metody LA-ICP-MS se podařilo detekovat prvky přirozeně se v kostech vyskytující i vybrané kontaminanty, které se v kostech zvířete ze znečištěné oblasti vyskytovaly ve vyšších obsazích. Též byly vyzkoušeny různé techniky využívané pro očištění kostí od měkkých tkání a na základě výsledků provedených experimentů bylo konstatováno, že použité techniky nemají na prvkovou distribuci v analyzovaných kostech divokých zvířat žádný vliv.
  • Item
    Vývoj obohacených bezlepkových cereálií pro zvláštní výživu
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Dohnalová, Radka; Márová, Ivana; Fialová, Lenka
    Bakalářská práce se zabývá vývojem obohacených bezlepkových cereálií pro zvláštní výživu. Součástí obohaceného cereálního výrobku byla zpracovaná mikrobiální biomasa, buď jako lyofilizovaný prášek nebo jako extrakt, u nichž byl stanoven obsah fenolických látek, antioxidantů a bílkovin. Teoretická část obsahuje poznatky z odborné literatury o bezlepkových cereáliích, pseudocereáliích a jejich chemickém složení. Následně byl zpracován přehled o mikrořasách a kvasinkách zahrnující výčet jejich metabolitů. V rámci literární rešerše byl největší důraz kladen na zelené mikrořasy a karotenogenní kvasinky. V rámci výzkumné části byla nejprve provedena charakterizace vybraných pseudocereálií a optimalizace připravených extraktů z vybrané mikrořasy a karotenogenní kvasinky. Zvolenými pseudocereáliemi byly amaranth, pohanka a quinoa. Pro obohacení pseudocereálií byl vybrán kmen zelené mikrořasy Chlamydomonas reinhardtii a kmen karotenogenní kvasinky Cystofilobasidium macerans. V pseudocereáliích byly stanoveny sacharidy, bílkoviny, mastné kyseliny, -glukany, lepek, vitaminy, fenolické látky, flavonoidy a antioxidanty. V mikrobiální biomase byl zjištěn obsah celkových mastných kyselin, lipofilních látek, fenolických látek a celkové antioxidační aktivity. Na závěr byly připraveny směsné cereální produkty z pseudocereální mouky, mikrobiální biomasy a mikrobiálního extraktu. U zvolených extraktů byla stanovena cytotoxicita pomocí MTT testu. Bylo zjištěno, že přidáním samotné řasové biomasy nebo řasového extraktu k cereálním moukám, došlo k výraznému navýšení množství bílkovin. Díky kvasinkovému ethanolovému extraktu vzrostl obsah fenolických a antioxidačních látek v cereálních produktech.