Heterogenní blok

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Predmetom zadania je návrh mestského bývania v Lounach. Louny sú malé mesto v Ústeckom kraji, hodinu cesty od Prahy. Riešené územie sa nachádza na jeho západnej periférii za sídliskom bytových domov, vo veľmi rôznorodom charaktere zástavby. Na jednom nároží sa stretávajú spomínané bytové domy, tepláreň, rodinné domy a záhradky. V širšom okolí sa nachádzajú aj supermarkety a priemyselné objekty. Témou práce je navrhnúť na tomto území mestské bývanie. Mestský bytový fond predstavuje iba 1,13% z celkového počtu bytov v meste. Ide len o 87 bytov. V mojom projekte navrhujem 49 bytov, čo by súčasný stav výrazne navýšilo. Na vybranom území sa stretlo viacero faktorov vhodných práve k navrhnutiu týchto bytov. Pozemky vybraného územia sú vo vlastníctve mesta, ponuka je nízka, dopyt vysoký a je predpoklad, že bude stúpať. Pridanou hodnotou v návrhu je vytvorenie priestoru pre komunitu v exteriéri aj v interiéri. Bytové jednotky sú navrhnuté k maximálnemu využitiu a zároveň kvalitnému životu aj na malej ploche. Návrh je koncipovaný aj ako prepojenie nezladeného blízkeho okolia. Cieľom projektu je vytvoriť miesto príjemné na bývanie, podporujúce vytváranie komunity a medziľudských vzťahov so zachovaním ekonomickej dostupnosti bývania aj výstavby. Bývanie vhodné pre rôzne skupiny obyvateľov s rôznymi požiadavkami, so zachovaním jednoty systému dispozície a modularity stavby.
Subject of the project is municipal housing in Louny. Louny is a small town in Ústecký region, one hour away from the capital city of Czech Republic – Prague. Subjected site is on western periphery of the town. The site is located behind old housing estate in a really heterogeneous build-up area. There is a mixture of the housing estate, family houses, allotments and a heating plant. All this meets in one corner, on which the site is situated. In the wider area there are also some supermarkets and factories with warehouses. The topic of the project is to design municipal housing on this site. Housing owned by the town represents only 1,13% of the total number of apartments in the city. There are only 87 apartments in the town´s ownership. In my project, I bring 49 new apartments, which would significantly increase the current situation. Several factors suitable for the design of these apartments met in the selected area: the land belongs to the town, the supply of rental or municipal housing is generally low, the demand after it is high and is foreseen to continue rising. The added value in the design is the creation of space for the community both outdoors and indoors. The apartment units are designed for maximum use and at the same time for living full life in smaller apartment. The proposal is also conceived as a connection of the mismatched neighborhood. The goal of the project is to create a place that is pleasant to live in, supporting the creation of community and interpersonal relationships while maintaining the economic availability of both housing and construction. To create housing suitable for different groups of residents with different requirements, while preserving the unity of the layout system and the modularity of the building.
Description
Citation
GAVROŇOVÁ, K. Heterogenní blok [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2023.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. Monika Petříčková, Ph.D. (předseda) Ing. arch. Iva Zezulová (člen) Ing. arch. Štěpán Matějka (člen) mgr inź. arch Szymon Rozwalka (člen) Ing. arch. Jaroslav Sedlák (člen)
Date of acceptance
2023-05-15
Defence
-Studentka odprezentovala svou práci, byly přečteny posudky vedoucího a oponenta, byly přečteny otázky k diskuzi od oponenta, studentka na ně reaguje - Předsedkyně komise paní Petříčková zahajuje diskusi - Paní Petříčková se ptá na detailnější popis konstrukce, pan Rozwalka se ptá na architektonické pojetí konstrukčního systému a jeho vhodnost na místo - Pan Rozwalka se doptává na parkoviště, Pan Sedlák poznačuje, že by bylo možné situaci komponovat na komín - paní předsedkyně Petříčková se ptá na výměru bytů, studentka odpovídá - pan Sedlák se ptá, proč panely rozměrově nenavazují na okolní rozměry použitých panelů na sídlišti, studentka reaguje, že první postupem byl ideální byt - Pan Rozwalka komentuje a chválí rozměry balkónů, studentka reaguje - Pan Sedlák a paní Petříčková se ptají na barevné provedení spar - Pan Rozwalka a pan Matějka se ptají na obecné nevýhody panelových domů, studentka odpovídá - Pan Rozwalka doporučuje studentce k přečtení esej 4 stěny a střecha - práce byla obhájena
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO