2008
Browse
Recent Submissions
- ItemHuminové látky jako koloidní transportní systém rostlinných živin(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Hudlíková, Iva; Klučáková, Martina; Pospíšilová, ĽubicaBakalářská práce shrnuje poznatky o huminových látkách jako majoritní části organického uhlíku v půdě při transportu živin ke kořenovému systému rostlin. Literární rešerže je zaměřena na huminové látky, sorpční schopnost půdy a transport látek z půdy k rostlinám. Experimentální část práce je zaměřena na interakce huminových kyselin s dusičnany. Součástí práce je charakterizace huminových kyselin, byla stanovena hodnota celkové kyselosti a kyselosti COOH.
- ItemDifúze měďnatých iontů v huminovém gelu(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Kalina, Michal; Klučáková, Martina; Gregorová,, EvaBakalářská práce je zaměřena na studium nestacionární difúze měďnatých iontů v gelech huminových kyselin. Náplní práce bylo ověření, zda má na difúzi vliv objem výchozího roztoku měďnatých iontů a délka trubiček plněných gelem. Difúze byla charakterizována hodnotami difúzních toků a koncentračních profilů měďnatých iontů v gelu. Data potřebná pro výpočet byla získána spektrofotometrickým proměřením výluhů jednotlivých plátků gelu po difúzi.
- ItemL-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Palíková, Petra; Vránová, Dana; Zemanová, JanaBakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová a její derivát L-askorbyl-6-palmitát. Tento derivát lze použít jako přídatná látka do kosmetických i potravních surovin, a to zejména do surovin, které obsahují tuky nebo oleje, protože jako lipofilní sloučenina, zabraňuje jejich žluknutí.
- ItemZákladní složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Krätschmerová, Kateřina; Zemanová, Jana; Souralová Popelková, MiriamTato bakalářská práce se věnuje problematice stability kosmetických emulzí. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na složky tukové fáze a jejich vliv na stabilitu kosmetických emulzí. Emulze jsou heterogenní dvoufázové disperzní soustavy. Jsou tvořené dvěma nemísitelnými kapalinami: jedna představuje kapičky, které jsou rozptýlené v jiné kapalině. Dělí se na emulze typu O/V (olej ve vodě), V/O (voda v oleji) nebo směsné emulze O/V/O (olej ve vodě v oleji) a V/O/V (voda v oleji ve vodě). Mezi používané složky tukové fáze se řadí suroviny z ropy, rostlinné oleje, živočišné tuky, vosky a steroly. Suroviny z ropy patří mezi stabilní složky tukové fáze, zatímco rostlinné oleje a živočišné tuky jsou nestabilní a musí se stabilizovat přídavkem vhodného stabilizátoru.
- ItemBiologicky významné látky v cereálních produktech(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Vondráčková, Hedvika; Márová, Ivana; Halienová, AndreaPředložená práce se zabývala studiem biologicky významných látek v cereálních produktech. V praktické části byly stanoveny vybrané aktivní látky v müsli tyčinkách. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů, antioxidační aktivity, procyanidinu B2 a kyseliny chlorogenové byl naměřen u tyčinek s příchutí švestkovou a borůvkovou. Nejvyšší obsah redukujících cukrů v analyzovaných müsli tyčinkách byl naměřen u malinové a cereální tyčinky. Z jednoduchých cukrů byla v tyčinkách detekována přítomnost zejména maltosy, glukosy a fruktosy.