2014
Browse
Recent Submissions
- ItemSolubilizační vlastnosti komplexů hyaluronan - tenzid(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Malá, Michaela; Venerová, Tereza; Pekař, MiloslavV rámci této diplomové práce byl zkoumán systém hydrogelů na bázi polyelektrolyt-amfifilní molekula a to zejména jejich solubilizační vlastnosti. Jako tenzid byl použit ionogenní kationaktivní cetyltrimetylamoniumbromid (CTAB). Polyelektrolytem byl nativní anionaktivní hyaluronan o různých molekulových hmotnostech - 0,3; 0,9; 1,6 MDa a různé koncentraci - 2%, 4%, 6% hmot. Solubilizační experimenty byly provedeny s použitím hydrofobního barviva sudánová červeň. Celý systém byl připravován v nejjednodušším modelovém systému fyziologického roztoku 0,15 M NaCl a ve vodě. U připravených gelů byla zkoumána jejich stabilita, vliv prostředí, molekulové hmotnosti a koncentrace hyaluronanu na solubilizaci. Gely byly připravovány v poměru hyaluronan-tenzid 1:1. Cílem práce bylo naleznout a optimalizovat vhodný postup pro určení solubilizačních schopností pomocí UV-VIS spektrofotometrie.
- ItemCharakterizace specifických proteinů z vybraných živočišných produktů.(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Janhuba, Filip; Márová, Ivana; Obruča, StanislavDiplomová práce byla zaměřena na specifické obranné proteiny z živočišných produktů, zejména na charakterizaci antimikrobiálního proteinu ovotransferinu (též „conalbuminu“) pocházejícího z vaječného bílku, který patří do skupiny transferinů a je do jisté míry analogem laktoferinu v mléce. Ovotransferin má velmi široké spektrum účinků, především antivirové, protirakovinové a imunomodulační. Jeho antimikrobiální aktivita vycházející z možnosti vázat železo je stále předmětem velkého zájmu. Pro srovnání charakteristik ovotransferinu byl použit další obranný vaječný protein, a to lysozym (N-acetylmuramidglykanhydrolasa). V teoretické části diplomové práce byl vypracován přehled o specifických antimikrobiálních proteinech ve vybraných živočišných produktech, kdy byl důraz kladen především na ovotransferin a lysozym. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci metod stanovení antimikrobiální aktivity, koncentrace a čistoty těchto proteinů. Pro kvantitativní stanovení celkových proteinů byla využita optimalizovaná Hartree – Lowryho metoda a pro zjištění molekulové hmotnosti a čistoty byla provedena SDS-PAGE s vizualizací pomocí Coomassie Brilliant Blue G250 nebo pomocí barvení stříbrem. V rámci charakterizace byl reálný vzorek vaječného bílku souběžně srovnáván se vzorky antimikrobiálních tablet a s lyofilizovanými vzorky antimikrobiálních proteinů dodanými průmyslovým partnerem a bylo určeno jejich přesné proteinové složení a čistota. Studium antimikrobiální aktivity ovotransferinu bylo prováděno na kulturách bakterie Bacillus subtilis a pro srovnání i na gramnegativní bakterii E. coli. Ovotransferin vykázal antimikrobiální účinek i přes vysoký přídavek (100 mM) hydrogenuhličitanových iontů až při velmi vysokých koncentracích okolo 75 mg/ml (Bacillus subtilis) a 50 mg/ml (E. coli). Inhibiční efekt byl nejvíce patrný v tekutých médiích. U enzymu lysozymu bylo zjištěno, že vykazuje v případě kultury grampozitivních bakterií významnou inhibiční aktivitu již od 0,3 mg/ml. Naopak inhibiční účinek na E. coli pozorován nebyl. V další části byl ovotransferin izolován z vaječného bílku gelovou filtrací na koloně s náplní Sephadex G100. Jako mobilní fáze byly testovány 0,1 M fosfátový a 0,05 M Tris-HCl pufr. Čistota ovotransferinu byla srovnána s komerčním standardem pomocí SDS-PAGE. Na závěr byla testována možnost enkapsulace ovotransferinu a lysozymu do liposomových a chitosanových částic. Vlastnosti připravených částic byly studovány pomocí DLS a měření zeta potenciálu. Studována byla také stabilita částic v modelových fyziologických podmínkách.
- ItemViskoelasticita polymerních skel(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Ondreáš, František; Jančář, Josef; Kučera,, JaroslavTáto práca sa zameriava na štúdium relaxačného správania polymérnych skiel. Ako typický zástupca polymérnych skiel bol zvolený polymetylmetakrylát. Relaxačné procesy boli študované pomocou dynamickej mechanickej analýzy a ako doplnková metóda bola použitá diferenciálna skenovacia kalorimetria. V termomechanických spektrách bol pozorovaný relaxačný proces nad Tg a vysoké hodnoty modulu kaučukového pláta. Vysokoteplotný relaxačný prechod bol študovaný z pohľadu tepelnej histórie, bola študovaná frekvenčná závislosť, závislosť na axiálnom napätí a vplyv molekulovej štruktúry. Boli stanovené zdanlivé aktivačné energie skúmaných procesov a závislosť zdanlivých aktivačných energii skúmaného polymetylmetakrylátu na axiálnom napätí. Na základe získaných dát bola vypracovaná hypotéza, ktorá spojuje vysokoteplotný relaxačný proces s molekulovým procesom zodpovedným za deformačné spevnenie.
- ItemCharakterizace plodů bezu černého(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Christovová, Silvia; Vítová, Eva; Diviš, PavelTato diplomová práce se zabývá charakterizací plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) se zaměřením na aromaticky aktivní látky (AAL) a vitamin C (kyselinu askorbovou (AA) a dehydroaskorbovou (DHA)) . Teoretická část podává stručný přehled o jeho chemickém složení, vlastnostech, léčivých účincích a možnostech zpracování. Následující kapitoly se zaměřují na AAL a vitamin C. Zmíněny jsou i metody vhodné pro jejich stanovení. Cílem první části experimentální práce bylo stanovení aromatického profilu plodů bezu černého pomocí HS-SPME-GC-FID. Zkoumáno bylo 18 vzorků (planý bez a 17 šlechtěných odrůd). Celkem bylo identifikováno a kvantifikováno 24 různých těkavých aromaticky aktivních látek, z nich 12 alkoholů, 5 aldehydů, 4 estery, 1 kyselina a 2 „jiné“ sloučeniny (linalool a -damascenon). Složení jednotlivých vzorků se výrazně lišilo, žádný z nich neobsahoval všechny identifikované látky. Druhá část experimentální práce byla věnována stanovení celkového obsahu vitaminu C (součet DHA a AA) pomocí HPLC. Pro redukci DHA na AA byla zkoumána tři redukční činidla (DTT, TCEP a L-cystein) při dvou hodnotách pH (7 a 4). Nejlepší účinnost redukce byla stanovena pro TCEP při pH 4. Zvolené reakční podmínky byly aplikovány na vzorky plodů 5 vybraných odrůd. Obsah vitaminu C se pohyboval v rozmezí 5,1 – 13,0 mg na 100 g plodů.
- ItemPříprava a charakterizace samouspořádávacích polymerních nanokompozitů(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Lepcio, Petr; Jančář, Josef; Žídek, JanPolymerní nanokompozity na bázi polyhedrálních oligomerních silsesquioxanů (POSS) představují slibnou oblast výzkumu, která potenciálně může využít samouspořádávní při navrhování nových materiálů. Tato diplomová práce popisuje postup přípravy oktafenyl-POSS/PS, oktafenyl-POSS/PMMA a oktamethyl-POSS/PS systémů a charakterizaci jejich termomechanických vlastností v pevné fázi a reologických vlastností v roztoku. Získané výsledky jsou diskutovány s přihlédnutím k teoriím zabývajících se stavem disperze nanočástic.