2020

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 141
  • Item
    Stanovení obsahu vybraného nesteroidního antiflogistika – Ibuprofenu v léčivech pomocí UV/Vis a FTIR spektrometrie
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Lindovský, Jiří; Enev, Vojtěch; Bačovská, Šárka
    Hlavním cílem bakalářské práce bylo stanovení obsahu nesteroidního antiflogistika v léčivech pomocí spektrometrických metod a následné porovnání výsledků. Konkrétně se práce zaměřuje na ibuprofen, používající se hlavně jako analgetikum a antipyretikum. Tato účinná látka byla vybrána díky své významné schopnosti absorpce elektromagnetického záření v ultrafialové a infračervené oblasti. Pro tyto účely byla vybrána různá generická léčiva s obsahem ibuprofenu, která byla analyzována pomocí molekulové absorpční spektrometrie (UV/Vis) a infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR). Důležitým faktorem, ovlivňujícím chemometrické charakteristiky získaných výsledků byla také optimalizace metod. Po navržení postupu práce byly z lékových forem obsahujících ibuprofen připraveny roztoky vzorků pomocí vhodného rozpouštědla, a tyto vzorky byly následně spektrometricky analyzovány. Z naměřených UV/Vis a FTIR spekter byl pomocí metody standartního přídavku vypočten obsah ibuprofenu v jednotlivých vzorcích. Z výsledků vyplývá, že vhodnější metodou pro stanovení obsahu ibuprofenu se zdá být infračervená spektrometrie. Nicméně je nutné podotknout, že velmi záleží na typu použitého extrakčního činidla. Získané informace z této bakalářské práce by mohly posloužit při budoucích rutinních kontrolách a monitorování léčiv.
  • Item
    Studium vybraných rostlinných olejů z ořechových plodů
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Lovásová, Kristína; Zemanová, Jana; Kovalčík, Adriána
    Bakalárska práca sa venuje charakterizácii vybraných olejov z orechových plodov, konkrétne lieskového a vlašského. Teoretická časť sa zaoberá problematikou rastlinných olejov ako takých, ich zloženiu a vlastnostiam. Taktiež je zameraná na stručný prehľad orechových plodov, špecifikáciu vybraných olejov a ich využitie v rôznych odvetviach. Súčasťou je aj prehľad analytických metód vhodných na posúdenie kvality oleja. Experimentálna časť porovnáva výsledky charakterizácie oleja využitím zvolených metód. Na základe výsledkov boli vyhodnotené rozdiely medzi vzorkami. Tukovými charakteristikami boli stanovené orientačné vlastnosti olejov, ktoré boli následne bližšie špecifikované stanovením zloženia mastných kyselín. Mastné kyseliny boli stanovené plynovou chromatografiou s plameňovo ionizačným detektorom po prevedení na metylestery kyslou esterifikáciou s bórtrifluoridom. Stanovenie prchavých látok bolo vykonané pomocou mikroextrakcie pevnou fázou so separáciou pomocou plynovej chromatografie a detekciou hmotnostným spektrometrom. Tukovými charakteristikami, predovšetkým stanovením peroxidového čísla, bolo zistené, že oba oleje boli čiastočne oxidačne degradované, aj napriek tomu, že boli uchovávané v chladničke (4 °C). Celkovo bolo vo vzorkách zaznamenaných 13 nasýtených mastných kyselín, 7 mononenasýtených mastných kyselín a 4 polynenasýtené mastné kyseliny. Celkový obsah mastných kyselín sa pri olejoch líšil, vyšší obsah bol zaznamenaný u vlašského oleja. Výrazné rozdiely sa vyskytli v zložení nenasýtených mastných kyselín; lieskový olej mal vyšší obsah mononenasýtenej kyseliny olejovej, vlašský olej mal vysoký obsah polynenasýtených kyselín linolovej a -linolénovej. Prchavých látok bolo identifikovaných celkom 29, aj v ich prípade sa počet a obsah v olejoch líšil. Vo vlašskom oleji bolo identifikovaných 20 a v lieskovom oleji 19 zlúčenín. Vyšší obsah bol v lieskovom oleji, kvantitatívne najvýznamnejšiu skupinu tvorili pri oboch olejoch aldehydy.
  • Item
    Studium účinků plazmové trysky na kvasinky
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Trebulová, Kristína; Krčma, František; Skoumalová, Petra
    Predmetom tejto bakalárskej práce je štúdium účinkov mikrovlnnej plazmovej trysky, pracujúcej na frekvencii 2,45 GHz, na kvasinku Candida glabrata. Mikrovlnná plazma je generovaná pomocou surfatronového rezonátora a pracovným plynom je čistý argón s konštantným prietokom 5 Slm. Vďaka veľkému počtu aktívnych častíc generovaných v nízkoteplotnej plazme sa tento druh plazmy stal veľmi populárnym, najmä kvôli svojim baktericídnym účinkom. Antimykotické účinky a mechanizmy inaktivácie húb plazmou však ešte stále nie sú úplne objasnené. Aj preto sú predmetom tejto štúdie antimykotické účinky nízkoteplotnej plazmy v podobe mikrovlnného výboja s modelovým príkladom kvasinky Candida glabrata. Podstatou štúdie je pozorovanie vplyvu počiatočnej koncentrácie buniek, veľkosti aplikovaného výkonu a doby ožarovania na výsledné inhibičné účinky. Teoretická časť je zameraná na základné informácie týkajúce sa kvasinky Candida glabrata, jej patogenity, virulencie a infekčnosti. Ďalej je pozornosť upriamená na plazmu vo všeobecnosti, rôzne typy výbojov a ich aplikácie v potravinárskom a biomedicínskom priemysle. Experimentálna časť sa zaoberá stanovením inaktivačných účinkov plazmy generovanej pomocou mikrovlnnej plazmovej trysky na kvasinku Candida glabrata. Stanovenie spočíva v aplikácii výboja na čerstvo naočkovanú kolóniu Candida glabrata na agarových platniach a pozorovaní inhibičných účinkov v podobe inhibičných zón vytvorených po následnej kultivácii. Vďaka sľubným výsledkom, ktoré boli dokázané aj v tejto práci, má inhibícia kvasiniek mikrovlnným výbojom veľkú perspektívu pre ďalší vedecký výskum a možné zavedenie do procesu. Táto metóda je zaujímavá nie len vedecky, ale aj ekonomicky, keďže používaným nosným plynom je argón, ktorý je cenovo dostupnejší než hélium, a taktiež chladnejší než vzduch bežne používaný vo výbojoch za atmosférického tlaku ako napr. dielektrický bariérový výboj, tlecí výboj alebo korónový výboj.
  • Item
    Izolace a charakterizace oleje z kávy různého typu
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Vašků, Barbora; Skoumalová, Petra; Hoová, Julie
    Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací kávového oleje. Použité vzorky káv se od sebe liší odrůdou, původem, metodou zpracování zrna a intenzitou pražení. Teoretická část se zaměřuje na technologii zpracování kávových zrn, dále na bioaktivní látky, UV záření a SPF a v závěru také na metody získávání olejů. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a hexanové extrakty, u kterých byla stanovena výtěžnost extrakce. Dále byly všechny extrakty charakterizovány na celkové množství fenolických látek spektrofotometricky, dále na obsah flavonoidů také spektrofotometricky a antioxidační aktivitu metodou ABTS. U vodných extraktů byl stanoven obsah kofeinu pomocí metody HPLC. Pro zhodnocení UV ochranné účinnosti byla vypočtena hodnota SPF a kritické vlnové délky na základě absorpčního spektra.
  • Item
    Příprava kosmetických výrobků proti lupům s využitím technického konopí
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Posoldová, Kateřina; Němcová, Andrea; Fialová, Lenka
    Hlavním tématem této bakalářské práce je technické konopí a jeho účinky na lupy. Konopí je rostlina známá už dlouhá léta, nejen kvůli halucinogenním látkám, které obsahuje, ale i těm, které jsou pro naše tělo prospěšné. Teoretická část charakterizuje konopí a aktivní látky z něj. Poté pojednává o pokožce a onemocnění zvané lupy. Jako další téma je popsána kvasinka, která se velmi často vyskytuje při onemocnění vlasové pokožky. Praktická část zahrnuje přípravu ethanolových extraktů z dvou odrůd konopí (Carmagnola a Ferimon), stanovení aktivních látek v připravených extraktech a výrobu kosmetických produktů s přídavkem konopného extraktu. Extrakty a výrobky byly testovány antimikrobiální metodou. Inhibiční účinek byl zkoumán na zástupcích bakterií a kvasinek.