2025

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 121
  • Item
    Mikrobiologická analýza náhrad masa
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Mlichová, Lucia; Trachtová, Štěpánka; Gross, Michal
    Táto práca sa zaoberá mikrobiologickou analýzou mäsových náhrad, ktoré svojimi senzorickými vlastnosťami napodobňujú mäso živočíšneho pôvodu. V teoretickej časti sa uvádzajú základné informácie o rastlinných proteínoch, pripadne mykoproteínoch, ich nutričnej hodnote a technológiách používaných k výrobe náhrad mäsa. Taktiež sa táto práca zaoberá s mikrobiálnym profilom výrobku a legislatívnymi požiadavkami, ktoré sú naň kladené. Praktická časť sa bude zaoberať mikrobiologickou analýzou a senzorickou analýzu produktov tohto typu.
  • Item
    Srovnání produkce bakteriální celulózy na vybraných odpadech
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Padhuzava, Lizaveta; Kovalčík, Adriána; Buchtíková, Iva
    Tato bakalářská práce se zabývá produkci bakteriální celulózy (BC) s využitím pomerančových slupek jako alternativního uhlíkového zdroje. V teoretické části je popsána struktura, vlastnosti a využití bakteriální celulózy, stejně jako různé metody její produkce, se zvláštním důrazem na využití odpadních surovin. Cílem experimentální části bylo ověřit, zda lze pomerančové slupky efektivně využít pro růst bakterií produkujících bakteriální celulózu a tím přispět ke snížení nákladů na její výrobu. Z pomerančových slupek byl připraven hydrolyzát, jehož obsah cukrů byl analyzován pomocí HPLC. Bylo zjištěno, že hydrolyzát obsahuje 27,6 g/l glukózy a 19,2 g/l fruktózy. Při použití tohoto hydrolyzátu jako uhlíkového zdroje došlo k mírnému snížení výtěžku bakteriální celulózy o 12,7 %, což však nebrání využití tohoto substrátu v biotechnologických aplikacích. Morfologie výsledné celulózy byla dále zkoumána pomocí rastrovací elektronové mikroskopie (SEM). Výsledky prokázali, že pomerančové slupky představují vhodný a ekonomicky výhodný substrát pro produkci bakteriální celulózy.
  • Item
    Vývoj a testování outdoor obalu pro čištění povrchových vod na bázi biouhlu z pšeničných otrub
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Věžník, Pavel; Pořízka, Jaromír; Kalina, Michal
    Přístup k bezpečné pitné vodě zůstává výzvou zejména v odlehlých regionech a při outdoorových aktivitách, kde často není k dispozici žádné technické zázemí pro její úpravu. Tato bakalářská práce se proto věnuje návrhu praktického řešení úpravy vody z povrchových zdrojů, přičemž jako dostupný a ekologicky šetrný adsorpční materiál využívá biouhel vyrobený z pšeničných otrub, který je v souladu s principy cirkulární ekonomiky. Teoretická část se zaměřuje na problematiku chemických a mikrobiologických kontaminantů vody, na principy adsorpce a běžně používané adsorbenty, legislativní požadavky na pitnou vodu a poukazuje na stávající řešení přípravy pitné vody. Experimentální část hodnotí adsorpční schopnosti různě upravených biouhlů z pšeničných otrub v porovnání s komerčním aktivním uhlím na modelových kontaminantech, jako jsou vybrané toxické kovy, malachitová zeleň a bakterie Escherichia coli. Dále byla testována účinnost adsorpce z odebrané říční vody. Výsledky ukazují, že biouhel z pšeničných otrub vykazuje slibné vlastnosti pro použití v terénních podmínkách a může být součástí alternativ konvenčních metod.
  • Item
    Vývoj technologie pro produkci piva z pšeničných otrub
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Toleussagi, Danial; Pořízka, Jaromír; Slavíková, Zuzana
    V současné době roste zájem o využití netradičních surovin v potravinářském a nápojovém průmyslu, a to nejen z ekonomických důvodů, ale i v souvislosti s udržitelností a cirkulární ekonomikou. Jednou z možností je zapojení vedlejších produktů zpracování obilovin, jako jsou pšeničné otruby, do technologických procesů pivovarnictví. Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením vlivu přídavku pšeničných otrub do sladového základu na technologické vlastnosti kongresní sladiny. Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením vlivu přídavku pšeničných otrub do sladového základu na technologické vlastnosti kongresní sladiny. V experimentální části byly analyzovány směsi plzeňského a diastatického sladu s různým hmotnostním podílem otrub (0 %, 25 %, 50 %, 75 %), přičemž byl sledován vliv na barvu sladiny, pH, dobu zcukření, obsah extraktu, a koncentraci maltózy a glukózy. Pro vyhodnocení enzymatické aktivity byl použit test diastatické mohutnosti na základě Henryho kolorimetrické metody s činidlem PAHBAH. K analýze cukerného profilu kongresních sladin byla využita metoda HPLC. Statistické zpracování dat zahrnovalo jednofaktorovou analýzu rozptylu (ANOVA), Tukeyho test pro více porovnání a vícerozměrné hodnocení pomocí hlavních komponent (PCA). Výsledky ukázaly, že při vyšším podílu otrub dochází ke zhoršení většiny sledovaných parametrů, přičemž vliv závisel na typu použitého sladu. Diastatický slad byl schopen částečně kompenzovat pokles enzymatické aktivity směsí s vyšším podílem otrub
  • Item
    Analýza sterolů a terpenů obsažených v kávě
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Olivová, Kristýna; Diviš, Pavel; Knapovská, Pavlína
    Cílem této bakalářské práce bylo optimalizovat metodu pro analýzu sterolů a terpenů v kávě pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC). Postupnou optimalizací byla jako stacionární fáze vybrána kolona Zorbax SB-C18 a jako mobilní fáze směs acetonitrilu a vody měnící poměry obou složek v čase. Pro detekci byl vybrán detektor s diodovým polem (DAD), sledovány byly vlnové délky 195, 220 a 290 nm, které byly identifikovány jako optimální pro jednotlivé analyty. Detekce pomocí hmotnostního detektoru nebyla účinná vzhledem k nepolárnímu charakteru studovaných látek a použití ionizace pomocí elektrospreje. Zatímco kafestol a kahweol se za použitých chromatografických podmínek podařilo účinně separovat, u studovaných sterolů díky jejich strukturní podobnosti tohoto cíle dosaženo nebylo. Optimalizovaná metoda byla použita pro analýzu kahweolu a kafestolu v reálných vzorcích kávy připravených různými baristickými metodami. Koncentrace kafestolu v kávě se v závislosti na použité baristické metodě pohybovala mezi 0,20 mg/l do 3,07 mg/l a koncentrace kahweolu 0,70 mg/l–11,5 mg/l.