2012
Browse
Recent Submissions
Now showing 1 - 5 of 19
- ItemStudium a modelování karbonatace betonu(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Rovnaníková, Markéta; Havlica, Jaromír; Keršner, Zbyněk; Bajza, AdolfPravděpodobně nejčastějším typem degradace železobetonových konstrukcí je koroze ocelové výztuže. Povrch výztuže je chráněn před korozí tenkou vrstvou oxidů železa, která se vytváří díky silnému zásaditému prostředí okolního betonu. Ke korozi pak dochází porušením této ochranné vrstvy (i) penetrací chloridů (když jejich koncentrace v okolí výztuže překročí kritickou hodnotu), nebo (ii) snížením pH pórového roztoku na hodnotu nižší než 9,5. Takové snížení je způsobeno karbonatací Ca(OH)2, který reaguje s atmosférickým CO2. Hlavním cílem této práce je experimentální studium a modelování karbonatačního procesu. Práce je zaměřena především na studium vlivu relativní vlhkosti, doby ošetřování a náhrady portlandského cementu alternativními silikátovými příměsmi (popílek, vysokopecní struska a metakaolin) na průběh karbonatace. Rovněž bylo zjištěno množství zbytkového hydroxidu vápenatého v přítomnosti těchto příměsí a jejich pucolánové aktivity. Dále bylo provedeno velké množství parametrických studií a vzájemné srovnání karbonatačních modelů. V neposlední řadě byly popsány a využity pro další parametrické studie softwarové nástroje, které jsou založené na uvedených modelech a uvažují vstupní data jako statisticky nezávislé náhodné veličiny.
- ItemPříprava a charakterizace magnetických nosičů z hypersíťovaných polystyrenových mikročástic a jejich použití v biosenzoru(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Šálek, Petr; Horák, Daniel; Šňupárek, Jaromír; Šafařík,, IvoCílem dizertační práce bylo vyvinout a charakterizovat funkcionalizovaný vysoce magnetický polymerní nosič mikrometrové velikosti s úzkou distribucí velikostí, který bude vhodný pro následné bioaplikace. Přitom byl sledován vztah mezi strukturou a vlastnostmi produktu. Výchozí monodisperzní poly(styren-co-divinylbenzenové) [P(St-DVB)] mikročástice s různým obsahem divinylbenzenu (DVB) byly připraveny disperzní polymerizací. Sledován byl vliv typu rozpouštědla, iniciátoru, koncentrace a způsob dávkování DVB na morfologii, velikost a distribuci velikostí částic. Aby byly částice porézní s velikostí pórů v řádu desítek nanometrů, byly nízce zesítěné P(St-DVB) mikročástice hypersíťovány za přítomnosti chloridu číničitého jako katalyzátoru. Dosaženo bylo vysokých hodnot specifického povrchu částic (> 1000 m2/g) a vysokého obsahu mikropórů (cca. 0.6 ml/g). Samotnému hypersíťování předcházela chlormethylace mikročástic. Studován byl vliv tří různých chlormethylačních činidel na porézní vlastnosti produktu. Mikročástice byly následně funkcionalizovány sulfonovými nebo aminovými skupinami, které usnadnily zachycení magnetického oxidu železa vysráženého uvnitř porézní struktury. Na funkcionalizované vysoce magnetické mikročástice byl posléze imobilizován anti-ovalbumin, ovalbumin a nakonec anti-ovalbumin značený křenovou peroxidázou. Přidáním peroxidu vodíku k suspenzi takovýchto mikročástic došlo ke změně elektrického proudu, což umožnilo kvalitativní detekci ovalbuminu imobilizovaného na funkcionalizovaných magnetických mikročásticích.
- ItemKinetika koordinační polymerace 1-olefinů katalyzované diiminovými komplexy niklu(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Peleška, Jan; Cihlář, Jaroslav; Kratochvíla, Jan; Pinkas,, Jiří; Petrůj, JaroslavPředkládaná disertační práce je zaměřena na studium kinetiky koordinační polymerace propenu a hex-1-enu iniciované komplexem [N,N‘-bis(2-t-butylfenyl)-1,8-naftalendiyl-1,4-diazabuta-1,3-dien]nikldibromidem aktivovaným jednoduchými organohlinitými sloučeninami a na vlastnosti výsledných produktů. V prvních třech částech je proveden výběr vhodných aktivátorů pro modelové polymerace. Pozornost je věnována reprodukovatelnosti jak polymerací, tak analytických metod. Část čtvrtá se věnuje kinetice polymerace propenu s cílem nalézt nejvhodnější podmínky polymerace, zejména teplotu a dobu polymerace. Čtvrtá část práce se zabývá také vlastnostmi získaných produktů. Pátá a šestá část se zabývá kinetikou polymerací hex-1-enu vedených při různých molárních poměrech aktivátor/iniciátor a při různých koncentracích katalytického prekursoru s cílem stanovení kinetických řádů polyreakce vzhledem ke koncentraci katalyzátoru a kokatalyzátoru. V poslední části byl pomocí UV-vis spektroskopie studován detailně mechanismus aktivace diiminových komplexů niklu v přítomnosti i nepřítomnosti monomeru a na základě získaných výsledků byla navržena nová, strukturní interpretace UV-vis spekter.
- ItemStudium faktorů ovlivňujících tvorbu těkavých aromaticky aktivních látek v přírodních materiálech(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Loupancová, Blanka; Fišera, Miroslav; Vávrová, Milada; Kráčmar, StanislavProdukce vysoce kvalitních potravin vyžaduje precizní kontrolu faktorů ovlivňujících jejich kvalitu. Cílem této disertační práce bylo pomocí vhodných fyzikálních, chemických a senzorických metod sledovat vliv sterilačního záhřevu a teploty a doby skladování na vybrané parametry vhodné potravinářské matrice. Jako modelová matrice byl zvolen sterilovaný tavený sýr. Tavený sýr je koncentrát mléčných bílkovin, vyráběný tavením směsi přírodních sýrů, tavicích solí, vody a dalších mléčných, příp. nemléčných surovin. Použitím vysoké teploty (cca 80-100 °C) při tavení dochází k žádoucí přeměně této směsi na homogenní hladkou lesklou hmotu požadovaných texturních, strukturních, reologických a senzorických vlastností. Sterilovaný tavený sýr je po výrobě podroben ještě sterilačnímu záhřevu (nad 100 °C), čímž se výrazně prodlouží jeho trvanlivost. V rámci disertační práce byly analyzovány tavené sýry (sušina 40 % w/w, tuk v sušině 45 % w/w), část vzorků byla podrobena termosterilaci (117 °C 20 min.). Sýry byly skladovány při různé teplotě (chladírenské 6 ± 2 °C, skladové 23 ± 2 °C a zátěžové 40 ± 2 °C), sterilované po dobu 2 let, nesterilované 1 rok. V pravidelných intervalech byly odebírány vzorky pro fyzikální (instrumentální měření barvy a textury), chemické (stanovení mastných kyselin a aromaticky aktivních látek) a senzorické (hodnocení pomocí stupnice, párová porovnávací zkouška, pořadová zkouška) analýzy. Byl zkoumán jednak vliv sterilačního záhřevu, jednak vliv skladovacích podmínek na uvedené parametry. Nesterilované tavené sýry si udržely velmi dobrou senzorickou kvalitu po celou dobu deklarované trvanlivosti (4 měsíce), po jejím uplynutí však došlo k výraznému zhoršení většiny sledovaných senzorických vlastností. Následkem použitého sterilačního záhřevu došlo ke změně barvy a textury sýrů, což vyplývá z výsledků senzorického i instrumentálního stanovení. Dochází i ke zhoršení chuti a vůně. Tyto změny jsou patrné ihned po vyrobení a rozdíly byly pozorovány po celou dobu použitelnosti. U sterilovaných tavených sýrů došlo během skladování k výraznému zhoršení jednotlivých senzorických ukazatelů. Nejvyšší pokles byl zaznamenán u konzistence, vůně a chuti. Výsledky instrumentálních technik potvrzují závěry vyplývající ze senzorického hodnocení. Měření barvy a textury potvrzuje vznik tmavšího zbarvení (zvyšující se celkový rozdíl barvy delta E*) a vyšší tvrdost (zvýšení Fmax) sterilovaných tavených sýrů, pokračující během skladování. Zhoršující se chuť a vůně je v souladu se snižujícím se obsahem aromaticky aktivních látek a vybraných mastných kyselin.
- ItemInterakce hyaluronanu a povrchově aktivních látek(Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, ) Krouská, Jitka; Pekař, Miloslav; Burgert,, Ladislav; Lehocký,, Marián; Vikegard,, PeterVliv hyaluronanu na micelizaci tenzidů byl studován různými fyzikálně-chemickými metodami. Byly zvoleny dva kationaktivní tenzidy, a to tetradecyltrimethylammonium bromid (TTAB) a cetyltrimethylammonium bromid (CTAB). Metoda izotermické titrační kalorimetrie byla využita pro stanovení entalpie micelizace, tenziometrie popisuje povrchové vlastnosti daných vzorků. Byl sledován také vliv různé molekulové hmotnosti použitého hyaluronanu a délka alkylového řetězce tenzidu na agregační chování daného systému. Výsledkem jsou hodnoty kritické micelární nebo agregační koncentrace tenzidu. V neposlední řadě se diskutuje využití agregátů hyaluronan-tenzid jako možné nosiče pro cílenou distribuci léčiv.