ŠNAJDAROVÁ, K. Enkapsulace probiotik a prebiotik do výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Karolína Šnajdarová se ve své diplomové práci věnovala charakterizaci různých prebiotik, studiu probiotických mikroorganismů a možnostem jejich enkapsulace. Cílem práce pak bylo navržení vhodného produktu pro dětskou výživu s obsahem probiotických bakterií a zvolených prebiotik. Všechny stanovené cíle práce studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Při řešení experimentální části práce pak prokázala samostatnost i velkou laboratorní zručnost, když zvládla široké spektrum používaných metod od spektrofotometrických a analytických technik až po enkapsulační a kultivační techniky. Po celou dobu studentka přistupovala k práci aktivně, svědomitě a s velkým zájmem o danou problematiku, sama se i podílela na plánování a návrhu dílčích experimentů. Rovněž dokázala získané výsledky přehledně zpracovat, vhodně komentovat a přehledně formulovat dílčí i celkové závěry práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce Bc. Karolíny Šnajdarové pojednává o možnosti enkapsulace probiotik s prebiotiky do výrobků pro dětskou výživu. Problematika dané tématiky byla zpracována v rozsáhlé přehledné teoretické části s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. V časově náročné experimentální části práce se studentka zabývala nejdřív testováním už komerčně dostupných probiotických preparátů, dále pak analýze různých typů prebiotik a probiotik v čerstvé i lyofilizované formě za účelem jejich využití do nového navrženého produktu. Byla využita obdivuhodná řada metod od mikrobiologických až po analytické s obsluhou mnoha přístrojů (průtokový cytometr, enkapsulátor, lyofilizátor, spektrofotometr, kapalinová a plynová chromatografie a jiné). Následně byli zvolené kombinace probiotik s prebiotiky testovány z hlediska stability v modelových fyziologických podmínkách trávení. Na závěr byl navržen doplněk stravy pro děti ve dvou doporučených formách a tento také vyroben. Vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny v nadstandartním rozsahu, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 107021