ŠNAJDAROVÁ, K. Enkapsulace probiotik a prebiotik do výrobků pro dětskou výživu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Skoumalová, Petra

Karolína Šnajdarová se ve své diplomové práci věnovala charakterizaci různých prebiotik, studiu probiotických mikroorganismů a možnostem jejich enkapsulace. Cílem práce pak bylo navržení vhodného produktu pro dětskou výživu s obsahem probiotických bakterií a zvolených prebiotik. Všechny stanovené cíle práce studentka splnila. Při psaní teoretické části studentka prokázala schopnost práce s odbornou literaturou. Při řešení experimentální části práce pak prokázala samostatnost i velkou laboratorní zručnost, když zvládla široké spektrum používaných metod od spektrofotometrických a analytických technik až po enkapsulační a kultivační techniky. Po celou dobu studentka přistupovala k práci aktivně, svědomitě a s velkým zájmem o danou problematiku, sama se i podílela na plánování a návrhu dílčích experimentů. Rovněž dokázala získané výsledky přehledně zpracovat, vhodně komentovat a přehledně formulovat dílčí i celkové závěry práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Němcová, Andrea

Diplomová práce Bc. Karolíny Šnajdarové pojednává o možnosti enkapsulace probiotik s prebiotiky do výrobků pro dětskou výživu. Problematika dané tématiky byla zpracována v rozsáhlé přehledné teoretické části s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita zpracování této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studentky k řešení v dané oblasti. V časově náročné experimentální části práce se studentka zabývala nejdřív testováním už komerčně dostupných probiotických preparátů, dále pak analýze různých typů prebiotik a probiotik v čerstvé i lyofilizované formě za účelem jejich využití do nového navrženého produktu. Byla využita obdivuhodná řada metod od mikrobiologických až po analytické s obsluhou mnoha přístrojů (průtokový cytometr, enkapsulátor, lyofilizátor, spektrofotometr, kapalinová a plynová chromatografie a jiné). Následně byli zvolené kombinace probiotik s prebiotiky testovány z hlediska stability v modelových fyziologických podmínkách trávení. Na závěr byl navržen doplněk stravy pro děti ve dvou doporučených formách a tento také vyroben. Vytýčené cíle předložené diplomové práce byly splněny v nadstandartním rozsahu, práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm výborný (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107021