ŠANTAVÝ, T. Vliv vybraných typů potravin na změny kompozice střevního mikrobiomu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Diplomant se ve své práci zaměřil na sledování vlivu potravy na strukturu a změny střevního mikrobiomu. V teoretické části student přehledně popisuje problematiku vztahu vybraných diet a nutričních látek na změny střevního mikrobiomu. Získané literární zdroje jsou přehledně zpracovány a celá teoretická část skutečně jasně shrnuje aktuální informace k dané problematice. Přestože se jedná o odborné pojednání, je celá teoretická část zpracována čtivou formou. Vedle vlivu potravy není v práci opomento i stručné shrnutí vlivu životního stylu, fyzické aktivity a léčív na střevní mikrobiom. V experimentální části bylo sledováno, jak drobná dietetická změna může ovlivňovat střevní mikrobiom. Do experiemtální části byli byli zařazeni dobrovolníci, kteří byli rozdělení na 2 skupiny po 10 lidech. V každé skupině bylo 5 mužů a 5 žen. Obě skupiny zařadily do svého jídálníčku ovocno-zeleninové smoothie, které konzumovaly jedenkrát denně v nestanoveném čase, aby nedošlo k narušení jejich stravovacích návyků. Volba kombinace složek smoothie byla provedena na základě literarních zdrojů s ohledem na jejich nutriční paramtery. Byly vytvořeny 2 skupinyz nichž jedna konzumovala smoothie z pomeranče, zázvoru a kurkumy a druhá skupina konzumovala smoothie z kombinace mrkve, jablka a citrónové šťávy. Studen zajistil přípravu designu celého experimentu a plně zkoordinoval komunikaci s dobrovolníky včetně zajištění vzorů mikrobiomu. Ty analyzoval pod vedením zaměstnanců společnosti Medi Pharma Vision. Pomocí real-time PCR byly sledovány 4 paramtery: obsah laktobacilů bifidobakterií a kmenů Firmicutes a a Bacteroidetes. Výledky analýz bohužel nepotvrdily, že by uvedený dietetický zásah vedl ke statisticky významným změnám mikrobiomu. Výsledky jsou konfrontovány s publikacemi, které se zaměřují na obdobnou problematiku. Jsou diskutovány možné příčiny "neúspěchu" v očekávaných změnách mikrobiomu. Práce je zpracována velice přehledně . Jediné, co bych doporučil je zvážení velikosti sledovaných skupin. Skupiny jsou poměrně malé a výsledky nemusí být plnohodnotně zhodnotitelné. Nicméně plně akceptuji limitaci, kdy v době pandemie Covid-19 bylo nereálné pracovat s výrazně většími skupinami. Student pracoval naprosto samostatně, přistupoval k problematice tvůrčím způsobem a splnil vytyčené cile. Jeho práci považuji za plně adekvátní k rozsahu diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
Předložená diplomová práce Bc. Tomáše Šantavého pojednává o vlivu vybraných potravin na střevní mikrobiom. V přehledné teoretické části práce autor sepsal kvalitní rešerši s využitím řady odborné literatury. Rozsah i kvalita této části svědčí o výrazně aktivním přístupu studenta k řešení dané problematiky. Nechybí ani rozsáhlá část vlivu různého typu stravování na střevní mikrobiom, kde student shrnul dosud publikované zkušenosti jiných autorů zabývajících se podobnou tematikou. Z prezentace výsledků v experimentální části práce vyplývá, že student zvládl využít molekulární metody k získání požadovaných dat a kvalitně je graficky zpracovat se statistickým vyhodnocením. Velmi pozitivně hodnotím i interpretaci dat v diskusi s kritickým porovnáním aktuálních výsledků z odborné literatury jiných autorů. Jediné, co musím opomenout, je charakterizace účastníků daného experimentu. Bylo popsané, jak byli vybraní na základě splnění určitých podmínek. Chybí mi však více popsán jejich dosavadní styl spravování, který běžně preferují. Z popisu, že konzumovali denně míň než 3 porce ovoce a zeleniny se sice dá předpokládat, že experimentální ovocno-zeleninové smoothie může mít nějaký vliv na změnu jejich mikrobiomu, byla bych však ráda, kdyby student mohl víc popsat, z jakých obvyklých potravin se skládalo dosavadní stravování vybraných účastníků. Závěrem lze říci, že celkový dojem z práce je výborný, práce splnila všechny stanovené dílčí cíle, hodnotím ji stupněm výborný (A) a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Splnění požadavků zadání | A |
eVSKP id 131506