CHOVAN, H. Návrh a realizace zařízení pro automatické sledování technologických parametrů v gastronomii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2024.
Bakalářská práce pana Chovana byla zaměřena na tvorbu systému pro automatické monitorování vybraných kritických parametrů v gastronomických provozech. Z důležitých parametrů byla vybrána teplota, vlhkost a hmotnost. Celý systém byl navržen jako modulární s možností sledování kritických parametrů prostřednictvím internetu. Student v práci zvládl všechny fáze návrhu od vytvoření struktury, přes proces návrhu DPS a programování funkcionality. Student pracoval samostatně a v přiměřené míře práci konzultoval. Z důvodu výše uvedeného navrhuji hodnotit stupněm A
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | A | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | B | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | B | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | A | ||
Práce s literaturou včetně citací | A | ||
Samostatnost studenta při zpracování tématu | A |
Pan Chovan ve své práci navrhl měřící stanici využívající mikrokontroléry ESP. Tato měřící stanice má za úkol pomocí čidel měřit teplotu, vlhkost a váhu v gastronomickém provozu, což je vskutku zajímavá oblast pro IoT aplikaci. Práce je rozumně členěna na teoretickou a praktickou část. Úvodní rešeršní část začíná legislativou. V téhle kapitole (3.1) je krom překladu názvu HACCP do češtiny jediná věta, která neříká nic konkrétní. Zde bych ocenil bližší pohled na legislativní normy, respektive kontroly, které má studentem navrhované zařízení řešit. U následující kapitoly s hardwarem autor popisuje jednotlivé teplotní sensory, místo konstatování u každého zmiňovaného senzoru "nabízejí vysokou přesnost a měření teploty" bych ocenil přehledovou tabulku s parametry a zdůvodněním, který ze zmiňovaných senzorů vyplynul pro praktickou část jako nejlepší volba. Taky nerozumím tomu, proč je v kapitole „3.2.2 Senzor – Teplota a vlhkost“ rozepisován zesilovač tenzometrů a zapojení tenzometrů. V praktické části student navrhnul vlastní desku plošných spojů. Zde mi chybí schéma navrženého řešení, nebo aspoň fotografie osazené desky. Dle textu lze soudit že jednotlivá schémata neodpovídají finálnímu návrhu. Navržené soubory i vyvinutý software by mohli být v příloze k práci, avšak přílohy tato práce postrádá. Poslední kapitola je věnována testování navrženého řešení. Student zde úspěšně otestuje vzdálenost přenosu, výdrž baterie a mrazuvzdornost teplotního senzoru. I když v závěru student prohlásí, že vytvořil funkční zařízení, v celé práci není zmínka o funkčnosti váhy, i když je to první požadavek, který si student v úvodní kapitole (kap. 2) stanovil. I přes výtky je potřeba zmínit, že se jedná o velmi komplexní problematiku a student musel prokázat řadu znalostí z oblasti návrhu DPS, programování, komunikačních protokolů, 3D tisku a dalších sfér, a vytvořil funkční prototyp, který lze použít pro monitorování nejen v gastronomickém provozu. Po zodpovězení otázek práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře/B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků a cílů zadání | B | ||
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod | A | ||
Vlastní přínos a originalita | A | ||
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry | B | ||
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii | A | ||
Logické uspořádání práce a formální náležitosti | C | ||
Grafická, stylistická úprava a pravopis | C | ||
Práce s literaturou včetně citací | C |
eVSKP id 158541