HAVLÍKOVÁ, M. Obsah lipidů a mastných kyselin v závislosti na odrůdě ječmene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Svoboda, Zdeněk

Studentka Michaela Havlíková pracovala na zadané bakalářské práci systematicky, svědomitě a samostatně. V průběhu zpracování teoretické části své práce velmi dobře využila studovanou literaturu. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly a dobře se orientovala v příslušné problematice. Při řešení experimentální části bakalářské práce se studentka výborně orientovala v analytické laboratoři a velmi dobře zvládla metody extrakce tuků a GC-FID stanovení methylesterů mastných kyselin. Při interpretaci a výborné diskusi výsledků dobře využila poznatků ze studované literatury, závěry bakalářské práce formulovala velmi dobře a srozumitelně. Studenka k celkovému řešení bakalářské práce přistupovala výborně a plně využívala své teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT v Brně, které doplnila studiem doporučené literatury a konzultacemi s vedoucím práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pernica,, Marek

Bakalářská práce studentky Michaely Havlíkové s názvem „Obsah lipidů a mastných kyselin v závislosti na odrůdě ječmene“ je s celkovým počtem 75 stran spolu s 67 literárními odkazy rozvržena do několika kapitol. V úvodu a teoretické části (celkem 27 stran) jsou popsány lipidy, mastné kyseliny, jejich výskyt a význam v ječmeni, a jejich změny v průběhu výroby sladu a piva. Jsou uvedeny možnosti stanoveni lipidů a mastných kyselin a jejich profilu s využitím plynové chromatografie. V experimentální části (celkem 8 stran) studentka popisuje přípravu vzorku s následnou analýzou, validaci metody a statistické zpracován výsledků. Autorka analyzovala vzorky ječmene (14) a sladu (14) ze sklizně 2022 doporučených odrůd Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a.s. pro výrobu piva s chrněným zeměpisným označením „České pivo“. V nasledujici kapitole výsledky a diskuze (celkem 18 stran) jsou detailně popsány výsledky měřeni a porovnaný s podobnými studiemi. Součásti předkládané práce jsou také přílohy, které formou tabulek a grafů poskytují ucelené informace. V bakalářské práci se objevuje pouze několik málo nepřesných formulaci spolu s nedobře řešeným logickým členěním, které nejsou kritickým postojem, ale doporučením pro lepši pochopení dané problematiky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 148183