BALAŠČÁKOVÁ, P. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Novák, Antonín

Výrazný, konceptuální návrh těžící z vlastností lokality a jejího sousedství, aniž by rezignoval na vytvoření kvalitního prostředí veřejného či soukromého. Pěkná ukázka vysoce kvalitního přemýšlení nad zadáním a místem, která jakoby mimochodem reflektuje i charakter soudobé společnosti

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 96 Iniciativní a soustředěný přístup se správným rozvrhem načasování práce, koplexní.
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Štěrbák, Edvard

Skvělý koncept odrážející místo i dobu vzniku, provedený v nezvyklé míře komplexnosti, aniž by rezignoval na kvalitu bytových či veřejných prostor.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení Postupný přechod urbánní struktury do krajiny, její rozpouštění a přechod do prostoru lesa je hlavní ideou bakalářské práce. Té je podřízena práce s geometrií jednotlivých hmot, měřítko objektů, dopravní řešení .. Návrhu se daří zachovat nebývalou komplexnost a věrnost silnému konceptu. Motiv křížení směrů navržených hmot vychází z převažující geometrie objektů sousední urbánní struktury a je zajímavým vyjádřením jak přechodu pevné struktury v přírodní, tak i nejspíš současné nejednoznačné doby bez pevného rámce a hodnot.
Provozní řešení Dopravní situace je zvládnuta výborně,výjimečnost lokality reflektují správně a velkoryse navržené byty s lodžiemi,u garsonek by bylo vhodné opticky oddělit či alespoň umožni t oddělení místa na spaní. Nabídka bytů je pestrá, největší počet bytů je 3+1, nejspíše záměrně vzhledem na hodnotu místa. Velmi sympatický je důraz na polosoukromý prostor zahrádek bytů v přízemí a poloveřejné plochy dřevěných teras, umístěných jak mezi objekty, tak nad ně, do přírodního prostředí
Technicko konstrukční řešení Konstrukce objektů je tradičnía adekvátní formě a účelu. Konstrukční řez fasádou je zvládnutý včetně zalomené železobetonové desky stropu kvůli izolaci terasy. Není jasné osazení zábradlí u vyšších pater (tisk?).
Architektonické řešení Architektura rozvíjí zvolený koncept. Je jednoduchá a přitom působivá. Tematizuje rozpor jednotlivých směrů i v materiálu fasád objektů.
Formální úroveň Práce je zpracována komplexně. Graficky přesvědčivě je znázorněný koncept. Vizualizace však nevystihují zcela přesvědčivě a efektně ideu konceptu. Trochu zmatečně působí pohledy fasád terasových domů.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 84193