HOLASOVÁ, P. PSE extrakce rostlinného materiálu pro potravinářské účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Diplomová práce Petry Holasové byla zadávána v rámci spolupráce s Ústavem analytické chemie AV ČR. Část experimentů byla také prováděna na pracovišti AV. Diplomantka přistupovala k plnění svých úkolů odpovědně a svědomitě. Bez potíží zvládala zadanou experimentální práci s přístrojovou technikou. Zručně si počínala i při běžné laboratorní práci. Pouze při písemném zpracování výsledků a práci s literaturou se projevovaly drobné nedostatky. Při celkovém hodnocení Petry Holasové konstatuji, že posluchačka prezentovala svoje předpoklady velmi dobře se uplatnit jak v potravinářském průmyslu, tak i v jakékoli chemické laboratorní praxi.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
Diplomová práce je zaměřena na stanovení antioxidační aktivity extraktů ze sušených listů stévie cukerné (Stevia rebaudiana Bertoni). Tato rostlina má mimo jiné výrazný sladící účinek a testuje se možnost jejího využití jako nízkokalorického sladidla. Její antioxidační účinky jsou způsobeny vysokým obsahem flavonoidních látek. Podstatou práce je výběr vhodné extrakční techniky pro jejich stanovení. Jako nejúčinnější se ukázala dynamická PSE (Pressurized Solvent Extraction) při teplotě 120 °C za použití methanolu jako rozpouštědla. Získané extrakty byly analyzovány metodou HPLC s UV-VIS detektorem. Celková antioxidační aktivita extraktů byla stanovena spektrometricky pomocí volného radikálu DPPH. Úroveň experimentálně náročné a kvalitní práce mírně snižuje řada překlepů a chyb. Literární zdroje jsou citovány nejednotně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | B | ||
Využití literatury a její citace | B | Literární zdroje jsou citovány nejednotně. | |
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | Řada překlepů a chyb |
eVSKP id 2505