RUBIŠAR, V. Redukce emisí NOx využitím keramického filtru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Jedlička, Filip

Předkládaná bakalářská práce zabývající se problematikou čištění spalin od oxidů dusíku je v celém rozsahu zadání zpracována na dobré úrovni. Na velmi dobré úrovni je napsána kapitola o selektivní katalytické redukci oxidů dusíku, zejména část o mechanismu procesu a vlastnostech katalyzátorů. Student měl menší problémy s kapitolou týkající se výpočtu tlakové ztráty keramického rukávce. Popis výpočtu tlakové ztráty je stručný a nemusí být dobře srozumitelný pro čtenáře, kteří se s touto problematikou setkávají poprvé. Menší problémy měl student s grafickou a stylistickou úpravou. Je nutné zdůraznit, že student se s danou problematikou setkal poprvé při psaní této práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Vlastní přínos a originalita D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Niesner, Jakub

Bakalářská práce Václava Rubišara se věnuje problematice snižování emisí NOx se zaměřením na metodu selektivní katalytické redukce, konkrétně na využití keramického filtru. Autor se snaží obsah rešeršní části strukturovat postupně od informací o oxidech dusíku, přes obecný popis a rozdělení metod, až k detailnějším popisům vybraných metod selektivní katalytické redukce. Přes tento koncept působí text ovšem spíše jako koláž izolovaných poznatků bez plynulé návaznosti mezi kapitolami. Kapitola “6 – Katalytická fitrace“ se potom jeví jako vytržená z kontextu kapitoly „4-Selektivní katalytická redukce“, jenž zase svým rozsahem a hloubkou informací kontrastuje s nepoměrně strohým obsahem kapitoly „5-Selektivní nekatalytická redukce“. Přes informační správnost potom působí rešeršní část spíše nepřehledným a nekompletním dojmem, čemuž nasvědčuje i neopodstatněné „nadřazení“ kapitoly “4.1 – Mechanismus procesu” nad kapitoly 4.1.1 až 4.1.3. Rešerše navíc trpí upřednostňováním velice omezeného počtu citačních zdrojů - zejména "Technologie ochrany ovzduší a čištění odpadních plynů - Vejvoda a spol.". Obdobně nekonzistentně se jeví i část práce zaměřená na výpočet tlakové ztráty keramického filtru - v určité fazi výpočtu může čtenář nalézt zadané vstupní hodnoty a popis veličin v rovnicích, v jiné ne. Překvapivě potom působí zařazení strohého výpisu všech zadaných a neznámých hodnot do sekce přílohy. Přes patrnou snahu o informační přínos v rešeršní i výpočtové části schází práci výraznějsí interpretační důslednost a jasně stanovený účel práce. Autor používá velice věcný a střídmý technický jazyk, přičemž v práci lze nalézt minimum překlepů. Celkové grafické zpracování práce vyznívá jednoduchým dojmem. Z formálních náležitostí lze v přápadě mojí verze práce vytknout zejména chybějící stránku zadání a CD s elektronickou verzí práce a volně vložený list neoznačeného výkresu PID, který není uveden v seznamu příloh.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 49755