MAČINA, M. Řízení a správa dobíjecích stanic pro elektrická vozidla s využitím technologií LPWA. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Dvořák, Radim

Pan Mačina vypracoval bakalářskou práci na téma Řízení a správa dobíjecích stanic pro elektrická vozidla s využitím technologií LPWA. Teoretická část práce pojednává o protokolu OCPP 1.6 a 2.0.1, kde pojednává o mechanismech výměny zpráv, rozdíly mezi jednotlivými verzemi a zabezpečení protokolu, kterému je věnována podstatná část textu. Výsledný návrh zabezpečení byl zvolen za pomocí protokolu TLS. Dále popisuje dostupné LPWA technologie v licencovaném frekvenčním spektru NB-IoT a LTE Cat-M. V prvotní fázi práce byla komunikace skrze LPWA odzkoušena s modulem BG77 na již existující distribuci protokolu OCPP 1.6 serveru Electromaps. V následné fázi byla knihovna upravena pro potřeby protokolu OCPP 2.0.1. Vzhledem k absenci veřejné distribuce protokolu OCPP 2.0.1 bylo následné testování provedeno na serveru, který si student pro účely práce sám navrhl. Co se týče výsledného měření, zde došlo ke změnám oproti prvotní verzi práce, kdy došlo k implementaci navrženého zabezpečovacího mechanismu, avšak i v tomto případě se informace o četnosti vzorků a zpoždění nevyskytují. Z formálního hlediska je práce na průměrné úrovni, občasné překlepy ve slovech, či větách. Drobný nedostatek vidím v obrázcích, kdy z většiny není dodržen jednotný styl a jazyk textu (mix anglických a slovenských výrazů). Z hlediska literatury student doplnil chybějící citace a rozšířil text o položky, které v předchozí odevzdané verzi práce chyběly. Dále věnoval pozornost nedostatkům na podnět vedoucího a komise. Praktickou stránku práce považuji za splněnou. Dodatečně bylo implementováno zabezpečení komunikace pomocí navrženého zabezpečovacího mechanismu. Dodané programové vybavení v jazyce Python je na dobré úrovní a jeho funkčnost ověřena na několika případech komunikace, což je doloženo přiloženými soubory se záchytem komunikace jednotlivých stran. Student během semestru a doby pro dopracování práce pravidelně své výsledky konzultoval a vzniklé problémy aktivně řešil samostatně, či konzultací s vedoucím. Valnou většinu nedostatků se z mého pohledu podařilo odstranit a doplnit. Z tohoto důvodu práci hodnotím výsledným hodnocením B (80b.) a doporučuji práci k obhajobě před komisí.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Mikulášek, Michal

Student v rámci závěrečné práce provádí shrnutí současně používaného protokolu OCPP, který je dnes využívám ve více verzích. V rámci teorie jsou představeny nejčastěji používané verze včetně podrobnějšího popisu některých zpráv ve verzi 2.0.1. Praktická část práce se zaměřuje na verze protokolu 1.6 a 2.0.1. Nejrpve student provádí vytvoření a simulaci komunikace nabíjecí stanice vuči produkčnímu prostředí s OCPP 1.6J. Následně student provádí tvorbu simulace řídícího serveru i nabíjecí stanice s OCPP 2.0.1 s pomocí již existující knihovny v jazyce Python. Tuto simulaci poté modifikuje pro potřeby testování a analýzi chování na LPWA těchnoligích. V rámci teoretického textu student neuvádí reference na zdroje u nakreslených obrázků, zároven jsou často obrázky plně nebo částečně v originálním, anglickém jazyce. Praktická stránka práce splnuje zadání, nicméně student v závěru zminuje použití mobilních LPWA k přenosu OCPP jako velmi vhodné, přestože pouze porovnává měření rádiových parametrů bez ohledu na další zásadní parametry (přenesená data, rychlost odezvy, škálovatelnost). S ohledem na na spoustu chyb spojených s citacemi a prací s literaturou práci hodnotím 60/D.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 153926