PORUBIAKOVÁ, O. Sledování změn obsahu proteinů lepku v průběhu technologie výroby piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Cílem předložené práce bylo sledovat obsah lepkových proteinů v procesu výroby piva, jejich původ a případné možnosti omezení jejich množství v pivu jakožto finálním produktu. K řešení práce bylo třeba koordinovat technologické procesy (jednotlivé fáze vaření piva) a analytické procedury . Bylo analyzováno pšeničné i ječné pivo a meziprodukty a rovněž některá komerční piva. Lepkové proteiny analyzovala studentka pomocí elektromigračních metod (A-PAGE, PAGE-SDS) a imunochemických metod (ELISA). Studentka zvládla organizačně náročnou a komplexní práci dobře, byla schopna operativně modifikovat experimentální práci v závislosti na technologických postupech. Projevila velkou míru samostatnosti, experimentální zručnosti i organizačních schopností. Výsledkem je zdařilá práce se zajímavými výsledky diskutujícími možností odstranění lepkových bílkovin z piva. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji výsledným stupněm "výborně" (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mikulíková, Renata

Předložená diplomová práce řeší problematiku sledování změn obsahu proteinů lepku v průběhu technologické výroby piva. Cíl práce je formulován logicky, literární přehled shrnuje současné poznatky o studované problematice. Přehled literatury obsahuje celkem 74 citací. Práce je doplněna obrázky elektroforeogramů, tabulek a grafů, které působí poněkud nepřehledně. Závěry diplomové práce odpovídají experimentálním poznatkům. K práci mám několik připomínek: Vysvětlete: Analyzované vzorky byly odebírané při výrobním procesu pšeničného a ječmenného piva pomocí metody elektroforézy a imunoanalýzy……… (abstrakt). Je nutné u ploch píků, které jsou v rozmezí cca 1 000 – 5 000 000 uvádět 2 místa za desetinou čárkou, pokud ano tak proč?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108201