PALKOVSKÁ, K. Biologicky aktivní látky aronie (Aronia spp.) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje arónii (Aronia melanocarpa). Plody arónie jsou temně fialové bobule trpké chuti, obsahující řadu prospěšných látek zejména charakteru antioxidantů, mezi něž se řadí i přítomné antokyany, které způsobují charakteristické zabarvení bobulí. V současnosti se arónie využívá v potravinářském průmyslu jako přírodní potravinářské barvivo, k výrobě marmelád, kompotů, likérů aj. Podstatou experimentální části byl výběr a optimalizace podmínek vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima polyfenolických a zároveň i aromaticky aktivních látek, pro přípravu extraktu byly použity komerčně získané sušené plody aronie. Získaný extrakt byl následně charakterizován z hlediska antimikrobiální a antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Takto získaný extrakt má dobrý potenciál pro využití v praxi, což bylo potvrzeno jeho aplikací do želatinových cukrovinek. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedla potřebné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Předložená diplomová práce Bc. Kateřiny Palkovské řeší problematiku extrakce bioaktivních látek z aronie se zaměřením na látky s vysokou antioxidační a antimikrobiální aktivitou. Z tohoto hlediska je aronie díky svému složení jistě vhodnou plodinou. Autorka svou práci zahájila velmi úsporným úvodem, ve kterém postrádám širší zhodnocení stavu dané problematiky. Teoretická a diskusní část je postavena na 60 literárních zdrojích, které studentka citovala ve správném formátu dle doporučení FCH VUT v Brně. Literární zdroje jsou relativně aktuální, což potvrzuje, že o problematiku aronie je stále zájem. Kapitola pojednávající o aronii je podrobná. Nesprávně však autorka zařazuje fenolické kyseliny obsahující jedno aromatické jádro do kapitoly o polyfenolech. Tato kapitola mohla být obecně nazývána - fenolické sloučeniny. V této části se také vyskytuje komplikované členění podkapitol, až na číselné označení př. 2.2.1.1.1. Dále Bc. Kateřina Palkovská ve své teoretické části pojednává o širokém spektru extrakčních postupů. Na závěr této pasáže bych ocenil přehled extrakčních postupů využívaných pro extrakci bioaktivních látek z aronie a příbuzných méně známých druhů ovoce, aby bylo jasné, s jakou efektivitou lze v reálu pracovat. Drobné nepřesnosti jsou k nalezení i v kapitole 2.5.1. - Metody stanovení antioxidační aktivity. Do této oblasti nepatří metody pro stanovení celkových fenolických látek a je třeba rozlišovat specificitu metod pro celkové POLYfenolocké a celkové fenolické látky. Co se týče metod pro stanovení antioxidační aktivity extraktů - metoda TEAC není unikátní pouze pro zhášení stabilních radikálů ABTS. Jedná se o způsob kvantifikace antioxidační aktivity, kdy trolox je běžně využíván jako standardní antioxidant i u technik jako je DPPH aj. Experimentální část je dostatečně podrobná a přehledná na to, aby se experimenty daly replikovat. Výsledky jsou v této diplomové práci prezentovány pomocí různých druhů tabulek a grafů. V případě sloupcového grafu na obrázku 19 není vhodně upravena škála a sloupec pro 20 min postrádá dostatečné rozlišení. V některých případech také chybí popisky os. Ne úplně přesné je nazývat součet ploch píků obsahem aromaticky aktivních látek. Pozitivně však hodnotím využití hypotézových testů v rámci porovnání vlastností extraktů. Objektivním zhodnocením výsledků autorka zvolila optimální podmínky extrakce. Optimální extrakt obsahoval vysoké množství bioaktivních látek a vykazoval srovnatelnou antioxidační aktivitu při porovnání s dříve publikovanými poznatky. Takový materiál může do budoucna sloužit jako aditivum v potravinářském průmyslu. Co se týče formálních náležitostí. Práce typograficky odpovídá nárokům kladeným na VŠKP na FCH VUT v Brně. Neobsahuje větší množství gramatických chyb a slohově je na vysoké úrovni. I přes výše zmíněné nedostatky lze konstatovat, že cíle práce byly splněny. Autorka byla schopna vyrobit a charakterizovat zajímavý extrakt z aronie, který může mít další využití. Diplomovou práci hodnotím celkovou známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 131333