MAŘATA, M. Digitální dvojče výrobního systému za využití diskrétní simulace a MES [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Simeonov, Simeon

Problematika vytváření a využití digitálního dvojčete je v současnosti aplikovaná do různých inženýrských oborů. Z tohoto důvodu je definice nejednoznačná a liší se podle aplikace, jak správně diplomant poznamenává v úvodní kapitole. V úvodních kapitolách jsou také diskutovány i základní komponenty pro vytváření digitálního dvojčete, jako jsou MES, diskrétní simulace pro rozvrhování výroby, výkonové charakteristiky, apod. Za využití těchto základních systémů a přístupů, pak autor zpracovává metodiku pro vytvoření digitálního dvojčete výrobního systémů. Pro tento účel je použit SW produkt, který je vyvíjen s ohledem na práci s digitálním dvojčetem. Aby se prokázala praktičnost metodiky, autor zpracovává sice zjednodušený, ale výstižný příklad digitálního dvojčete výrobního systémů, který vychází z výroby aut. V tomto modelu jsou všechny základní prvky výroby, jako jsou výrobní příkazy, materiály, technologické postupy, směny, algoritmy pro řízení výroby apod.Nad rámec této diplomové práce se autor zaměřuje na optimalizaci výroby za použití diskrétního, simulačního modelu. Tato aplikace ukazuje i na potenciál digitálního dvojčete pro optimalizaci výroby a rozvrhu výroby.Diplomová práce je vhodně doplněna i grafickými výstupy, uživatelsky zpřístupňující metodiku vytváření digitálního dvojčete. Student pracoval samostatně a konzultoval pravidelně problematiku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hromková, Ivana

Student zpracoval závěrečnou práci na téma Digitální dvojče výrobního systému za využití diskrétní simulace a MES. Vzhledem k tomu, že pojem digitální dvojče je široce využíváný, student nejdříve v rešerši popisuje, jaké existují typy dvojčat a kam je zařazeno dvojče výrobního systému v rámci těchto kategorií. To považuji za podstatné, jednak si student ujasnil kategorizaci dvojčat a také dává čtenáři práci možnost se zorientovat v problematice. Kladně hodnotím, že v rámci rešerše student pokryl opravdu podstatné základní pojmy týkající se analýzy, diskrétní simulace, odvádění výroby, rozvrhování a KPI pomocí digitálních dvojčat. V praktické části práce student popisuje tvorbu simulačního modelu v SW Sim_4_Plan za účelem rozvrhování výroby.  Kladně hodnotím studentovu iniciativu dokázat na simulačním modelu využitelnost zmíněného systému pro rozvrhování výroby a optimalizaci. Práci doporučuji k obhajobě. Otázky:1. Jak v reálném čase za využití digitálního dvojčete získávat stav výroby?2. Pokud v reálném čase odvádíme výrobu, jak zjistit jestli je existující rozvrh výroby aktuální?3. Jak digitální dvojče zpracovává poruchy, odstávky, údržbu zdrojů apod.?  4. Jak digitální dvojče komunikuje s operátory a s managementem podniku?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 149012