JOHNSON, K. Návrh změny řízení expedice mezi sklady [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartošek, Vladimír

Diplomová práce „Návrh změny řízení expedice mezi sklady“, se zabývá způsobem časového nastavení expedice náhradních dílů RFID/RTLS technologií ve zvolené části logistického řetězce vybrané společnosti. Diskutabilně může být vnímána úroveň abstrakce a podrobnost či úplnost analýz logistického řetězce. I přes vysoce specifické podmínky fungování společnosti a globalizovanosti dodavatelského systému, se autorovi DP se podařilo navrhnout realistické opatření. Sympatickým rysem řešení DP je autorův propočtově analytický způsob "simulace", který je využit k ověření výsledků DP. Závěrečná práce je zpracována uspokojivým způsobem. Obsahuje výraznější nedostatky, které však neovlivňují výsledky práce. Otázky k obhajobě: 1) Za jakých podmínek lze časovou osu implementace (viz kap. 3.2.1.) charakterizovat jako optimisticky prognózovanou? 2) Charakterizujte nezbytné zdroje a odpovědnost za každou etapu (viz Tabulka 14) návrhu časové osy implementace řešení. Vysvětlete, který krok návrhu časové osy implementace řešení je nejkritičtější a proč? 3) Jakým způsobem by bylo možné doplnit provedené analýzy o kvalitativní aspekt analýz vybrané části logistického řetězce?  

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C Formulace hlavního cíle diplomové práce (DP) z větší části odpovídá zásadám SMART metodiky, tak i tradičním způsobům řešení logistických problémů. S ohledem na zaměření a rozsáhlost definovaného cíle v podmínkách globalizovaného dodavatelského systému zvolené společnosti, by závěrečné práci prospělo využití hierarchie hlavních a dílčích cílů, což by transparentnějším způsobem doložilo úroveň dosažení hlavního cíle DP. Nicméně i přes takto zvolený přístup DP indikuje, že z větší části naplňuje splnění stanových cílů.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D Autor postupuje systematicky a logicky, nicméně v textu závěrečné práce jsou rezervy v detailnosti uskutečněných analýz, resp. v závěrech jednotlivých kapitol textu DP (kap. 2.2). Kladným způsobem lze hodnotit aplikaci a použití principů MIFC, což v kombinaci s vizualizací procesů, tvoří zvláštní přidanou hodnotou DP. Naopak některé důležité atributy zjištění vyplývající z analýzy logistického řetězce (kap. 2.3) ponechává autor bez povšimnutí.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Schopnost autora interpretovat dosažené výsledky (viz kap. 2) a vyvozovat z nich závěry (viz kap. 3) jsou v souladu se zvoleným postupem řešení. Jednotlivé kapitoly analýz (viz kap. 2) na sebe obsahově navazují a tvoří nezbytný rámec způsobu řešení nedostatku současného stavu (kap. 2.4). Předložený způsob interpretace dosažených výsledků a vyvozování závěrů v některých částech textu DP (kap. 2 a 3) je zbytečně přehnaně minimalistický, nicméně v odborné rovině tématu konsolidace zásilek je zřejmá autorova detailní znalost zvolené oblasti v podniku.
Praktická využitelnost výsledků D Autor předkládá variantní způsoby řešení (viz kap. 3.1), které jsou postaveny na filozofii total cost. Aplikační potenciál navrhovaného způsobu řešení je částečně determinován vnějšími podmínkami, nicméně předložená řešení jsou sestavena realistickým způsobem. Poněkud za očekáváním zůstává způsob aplikace nástroje 5W2H (kap. 3.2), který by si zasloužil podrobnější rozpracování. Obdobně nedůsledný je návrh časové osy implementace a kontrolního plánu (kap. 3.2.1) i kvantifikace nákladů a přínosů (kap. 3.2.2), která má s ohledem na použitou detailnost omezenou vypovídací hodnotu.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň E Zatímco struktura, uspořádání DP odpovídá standardům závěrečné práce studia na VŠ, tak rozsah neodpovídá obvyklým zvyklostem či doporučení. V závěrečné práci je využit omezený počet obrazové dokumentace, tabulek či grafů, což je částečně v rozporu se zvoleným propočtově-analytickým způsobem řešení. Odevzdaný dokument DP u obrazové dokumentace (tzn. Obrázky (6) a Grafy (1 a 2) aj.) obsahuje formální chyby (např. čitelnost textu; úplnost názvu). Obdobně nedůsledně působí nejednoznačnost měrných jednotek sledovaných údajů (např. Tabulka 6 a 7 nebo Graf 3), zpracování přehledových údajů o DP (tzn. Seznam tabulek či obrázků) či nezařazený přehled (tj. seznam zkratek či grafů). Použitá terminologie, stejně jako odborná jazyková úroveň je ovlivněna jak praktickou znalostí řešené oblasti, tak i specifickým vyjadřovacím stylem autora.
Práce s informačními zdroji, včetně citací D V závěrečné práci je použito celkem 31 informačních zdrojů, kde jsou téměř vyváženým způsobem zastoupeny informační zdroje z českého a mezinárodního odborného prostředí. Obdobně při zpracování záv. Práce autor využívá a kombinuje tištěné i elektronické informační zdroje. Výsledky provedené literární rešerše jsou na průměrné až lehce podprůměrné úrovni. Jako nežádoucí je používání studijních textů či některých starších lit. Titulů. Autor standardním způsobem pracuje a používá základní pravidla a zásady citační etiky, přičemž větší míru pozornosti věnuje kap. Teoretická východiska práce (kap. 1), než-li ve zbývající části textu DP. Drobné připomínky lze formulovat v případě dodržování pravidel autocitace. Kontrola systémem na odhalování plagiátů v závěrečných (resp. absolventských) pracích identifikovala standardní úroveň shody s veřejně dostupnými texty zapojených VŠ a VOŠ a dalšími datovými uložišti a zdroji na internetu.
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Tieber, Michael

Jedná se o kvalitní a strukturovanou práci, která vychází z reálných dat a situace. Výběr jasně ohraničeného úseku logistického řetezce byl konzultován s odpovědnými pracovníky společnosti. Tomuto úseku nebyla v minulosti věnována dostatečná pozornost. Sběr a analýza dat proběhla samostatně, stejně tak jako následný návrh. V práci jsou použity analytické metody a nástroje, které jsou běžně používané ve firmě. Výstupy a návrhy je potřeba dále interně rozpracovat z hlediska variant úspor, časového rámce implementace, rizik, zdrojů – finančních i lidských a obchodního výhledu. Z mého pohledu práce odpovídá požadavkům diplomové práce a současně přináší konkrétní doporučení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 154324