PAVLÍKOVÁ, M. Možnosti zpracování vybraných druhů exotického ovoce na džemy a želé [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2024.
Cílem bakalářské práce studentky Michaely Pavlíkové byla příprava džemů a želé z exotického ovoce, a to konkrétně z mučenky a granátového jablka. V teoretické části studentka velmi dobře popisuje vybrané exotické plody a jejich složení, výrobu džemů a nečokoládových cukrovinek a metody a způsoby provedení senzorické analýzy. Studentka průběžně a pečlivě zpracovávala teoretickou část bakalářské práce. V laboratoři se s velkým zájmem a nadšením věnovala výrobě džemů a želé. Velmi odpovědně a samostatně přistupovala k optimalizaci receptury výroby a senzorickému zhodnocení připravených výrobků a dosažené výsledky pravidelně konzultovala. Získaná data statisticky zpracovala a výsledky vyhodnotila v diskusi a v závěrech bakalářské práce. Při experimentální práci a zpracování výsledků plně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně doplnila studiem doporučené literatury. Míra podobnosti s jinými pracemi je 14 %, textovou část práce lze tedy považovat za originální. S prací studentky Michaely Pavlíkové jsem celkově velmi spokojena, její bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou A, tj. výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Bakalářská práce studentky Michaely Pavlíkové se zabývá přípravou potravinových produktů v podobě džemů a želé z vybraných druhů exotického ovoce s přídavkem různých typů koření. Jako zástupci zkoumaného ovoce byli vybráni mučenka a granátové jablko. Produkty byly podrobeny, dle zadání práce, senzorické analýze. Teoretická část práce je obsáhlá, podrobně popisuje zadané téma práce a obsahuje podrobný popis složení zkoumaného ovoce i z hlediska bioaktivních látek. Ke zpracování teoretické části bylo použito dostatečné množství citovaných zdrojů (51). Nedostatky v podobně drobných chyb, typu jednopísmenných slov na koncích řádků nejsou z celkového hlediska tolik markantní. Experimentální část práce vyhovuje obsahem zadání, až na absenci podkapitoly s názvem „Použité chemikálie“, která je ale obsažena v podkapitole „Použité ovoce, koření a jiné“. Součástí experimentální práce je i podrobný popis výroby zkoumaných produktů. Při senzorické analýze byl výzkum podroben dostatečnému množství respondentů v obou částech, jak u senzorické analýzy produktů z granátového jablka, tak mučenky. Výsledková část obsahuje velké množství grafů, které jsou velmi kvalitně okomentované a závěr obsahuje přehledné shrnutí celé zkoumané problematiky. Práce splňuje zadání v plném rozsahu a obsahuje kvalitní a dobře diskutované výstupy. Hodnotím proto tuto práci celkovou známkou A („výborně“) a doporučuji práci k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 156191