ŠŤASTNÝ, L. SW modul TCP/IP a Modbus pro OS FreeRTOS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Valach, Soběslav

Cílem diplomové práce bylo navrhnout a implementovat softwarový modul TCP/IP Modbus do OS FreeRTOS a ověřit funkcionalitu včetně měření reakčních dob vytvořeného řešení. Diplomant ke své práci přistupoval aktivně, odpovědně a s plným nasazením. Na vlastní realizaci projektu pracoval samostatně a řešenou problematiku pravidelně konzultoval. Klasifikace: Diplomovou práci hodnotím známkou A

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Macho, Tomáš

Hlavním cílem diplomové práce pana Štastného bylo využití operačního systému FreeRTOS pro realizaci jednoduchého operátorského panelu, který komunikuje s okolím pomocí rozhraní Ethernet s využitím TCP/IP protokolu a protokolu Modbus. Diplomant měl zároveň navrhnout a realizovat elektronické obvody panelu. Zadání diplomové práce považuji za poměrně náročné, protože zahrnovalo několik různých oblastí: tvorbu aplikací pro embedded systémy s využitím realtime OS, komunikaci s využitím TCP/IP protokolu, práci s embedded web serverem, návrh a realizaci obvodů embedded systémů s 32 bitovým mikroprocesorem založenými na jádře ARM. Diplomová práce pana Šťastného se skládá z 10 kapitol, obsahuje cca 55 stran vlastního textu a je logicky členěná. Poměr mezi částí práce převzatou z literatury a vlastní prací diplomanta považuji za vyvážený. Diplomant nejprve pro realizaci operátorského panelu zvolil mikrokontrolér LM3S8962 z rodiny Stellaris založený na jádře ARM, volně šiřitelný realtime operační systém FreeRTOS a lwIP stack. Volbu mikrokontroléru, OS i TCP/IP stacku považuji za vhodnou. Dále následuje stručný popis základních vlastnosti, synchronizačních prostředků a správy paměti ve FreeRTOS. Samostatné dvě kapitoly jsou věnovány komunikačním sběrnicím. V kapitole 3 diplomant popsal lwIP stack a jeho tři druhy API. 4. kapitola velmi stručně čtenáře seznámí s volně šiřitelnou implementací sběrnice Modbus označovanou FreeModbus. Zbývajících 5 kapitol již popisuje vlastní dílo diplomanta. V kapitole 5 je proveden návrh obvodového zapojení panelu, kapitola 6 pojednává o návrhu mechanického uspořádání včetně návrhu dvou desek plošných spojů. Obvodové řešení panelu včetně galvanického oddělení vstupů a výstupů, řešení interface na sběrnice Ethernet, RS485, RS232, CAN, připojení displeje, obvodu RTC a pamětí i návrh napájecích obvodů považuji za správný. U návrhu galvanického oddělení vstupů pouze postrádám definování rozsahu přípustných vstupních napětí a výpočet hodnot rezistorů R15 a R16. Kapitoly 7 a 8 jsou věnovány návrhu a implementaci softwarového vybavení za použití operačního systému FreeRTOS. V kapitole 9 se pak diplomant pokouší pomocí měření osciloskopem odhadnout dobu reakce systému na požadavek o přerušení, dobu potřebnou pro odpověď sběrnice Modbus a dobu potřebnou na přepnutí kontextu. K softwarové implementaci i měření dob odezev nemám žádné výhrady. Práce je na solidní jazykové úrovni, obsahuje minimum překlepů. Pouze bych doporučil místo anglického názvu kapitoly 9.3 Switch context time použít název Doba přepnutí kontextu. Výhrady mám ke grafickému zpracování práce. Většina schémat obsahuje příliš malé popisy pro označení součástek a jejich hodnot. Tyto popisy jsou navíc rozmazané a nevýraznou šedou barvou. Na závěr konstatuji, že pan Šťastný splnil všechny body zadání své práce a prokázal vynikající inženýrské schopnosti.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 52565