MARUNIAK, M. Vliv polymerních aditiv na stabilitu, biomechanické a morfologické vlastnosti resorbovatelných kostních cementů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojtová, Lucy

Diplomová práce Bc. Marka Maruniaka neodpovídá ani průměrné kvalitě běžně předložených prací na FCH VUT. Literární rešerše je neúplná se špatným číslováním jak obrázků tak i referencí, čísla stránek nejsou uvedena žádná a biomechaniky (ze zadání) se týká přesně jedna věta. Práce je sice anglicky nicméně se spoustou překlepů a gramatických chyb. Student sice částečně dodržel zadání práce - vzorky připravil a nějak - často nepřesně - změřil za vydatné pomoci ostatních členů týmu (SEM, reologie, mechanika). Vyhodnocení dat je však nekvalitní, není uvedena statistika výsledků a především chybí jakýkoliv komentář všech naměřených dat a jejich interpretace (práce obsahuje pouze obrázky a grafy). Diskuze není žádná, taktéž závěry měření chybí a celkový závěr ani neshrnuje významné výsledky, pouze opět popisuje, co a jak se dělalo. Naprosto chybí a je nepřesná experimentální část týkající se použitých chemikálií a metod. Jako vedoucí práce pouze přihlížím pozitivně k jeho práci v laboratoři, nicméně zpracování celé práce je mizerné i přes to, že měl student navíc 2 termíny odevzdání a nakonec práci "horkou jehlou" bez konzultace s vedoucím odevzdal v zubožené podobě v létě 2019.

Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Michlovská, Lenka

Práce studenta měla být zaměřena na sledování vlivu polymerních aditiv na stabilitu, biomechanické a morfologické vlastnosti resorbovatelných kostních cementů. Student zpracoval diplomovou práci v angličtině celkem na 42 stran. Teoretická část je velmi stručná a obsahuje pouze 41 odkazů na použitou literaturu. To svědčí o nepříliš širokém přehledu studenta v dané problematice. Odkazy nejsou v textu uspořádány chronologicky. V literární řešerži chybí jakákoliv kapitola o vlastnostech a důvodu použití vybraných aditiv. Práce obsahuje formální nedostatky. Strany nejsou číslované, není sjednocen formát popisu obrázku. V textu se student odkazuje na obrázky, ale ty jsou pak uvedené např. až za další 2 strany. V polovině případů chybí citace u obrázků. Není sjednocené formátování odstavců. Uvedený text obsahuje překlepy. Experimentální část je nedostačující. Chemikálie nejsou uvedeny všechny. Jsou uvedeny převážně jen zkratkami. Není uvedena jejich čistota ani výrobce. Metody jsou popsané nedostatečně, úplně chybí popis a uvedení metody FTIR spektroskopie, ze které jsou dále uvedeny spektra. U rentgenové difrakční analýzy a reologického měření chybí podmínky měření. U optimalizace přípravy vzorků měřil student pouze u každého typu jen jeden vzorek (Fig. 9). Chybí jakékoliv vyhodnocení, popis grafu a vysvětlení co se se vzorkem děje a proč. Práce obsahuje "nějaké" výsledky, ty nejsou ale popsány a chybí i celá diskuze. Kromě reologické analýzy, která obsahuje i stručně diskuzi, se jedná pouze o obrázkový seznam - grafů a snímků ze skenovacího elektronového mikroskopu. Student pravděpodobně neodevzdal svou finální verzi práce. Vzhledem k obsahu a kvalitě diplomové práce ji hodnotím jako nevyhovující.

Navrhovaná známka
F

Otázky

eVSKP id 108223