VANŽUROVÁ, A. Měření geometrických parametrů lidské ruky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Štarha, Pavel

Téma bakalářské práce se zabývá problematikou odhadu povrchu lidské ruky s aplikačním potenciálem v rámci hygieny výroby potravin. Cílem práce bylo najít a otestovat metodu odhadu povrchu ruky na základě její fotografie. Vzhledem k celkové náročnosti tohoto tématu bakalářská práce řeší základní analýzu problému s cílem nastudovat potřebný matematický aparát. Studentka při řešení a tvorby bakalářské práce pracovala zcela samostatně a aplikovala teoretické znalosti matematických disciplín na reálných datech. Při tvorbě vlastního textu však došlo k určitému časovému nedostatku, který se podepsal na jeho kvalitě. V práci se vyskytuje větší množství pravopisných chyb, přetečených řádků a překlepů, které se již nepodařilo eliminovat. Cíle práce byly splněny v plném rozsahu a s ohledem na získaná data se předpokládá další a podrobnější studium této problematiky v rámci diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Hrabec, Pavel

Předložená bakalářská práce se zabývá odhadem plochy lidské ruky pomocí údajů získaných z její fotografie. Za tímto účelem autorka sestavila několik různých modelů, využívajících geometrických parametrů lidské ruky, získaných pomocí obrazové analýzy. Výsledky modelů byly porovnány s výsledky 3D skenů a pomocí nástrojů lineární regrese autorka nalezla korekce, které zlepšují podhodnocující geometrické modely. Zadané cíle práce tedy byly splněny. Text práce osahuje výrazně větší než malé množství gramatických chyb, překlepů a typografických nedostatků, což bohužel výrazně zesložiťuje jeho pochopení. V první kapitole autorka v definici 1.7 používá dělící poměr definovaný až v definici 1.8. Ve třetí kapitole autorka místy používá v oboru nestandartní nebo přímo zavádějící tvrzení (např. v sekci 4.5.2 tvrdí, že odchylka měřených hodnot od modelových (vypočtených) hodnot je rovna součtu čtverců reziduí). Navíc část shrnující testy normality mi přijde v práci zbytečná, neboť později není použita. V praktické části (v páté kapitole) autorka zaměňuje míru monotónní závislosti za míru lineární závislosti (použitá Spearmanova korelace detekuje monotónní závislost). Navíc, pokud jsou v tabulce 5.1. uvedeny přesné hodnoty, obsahuje následující tabulka pořadí zjevně chyby (stejné hodnoty mají různé pořadí). Drobným nedostatkem pak je absence diskuse velikosti vypočtených korekčních koeficientů (diskutována je pouze variabilita). Práce řeší aktuální problém, a po případné validaci na větším množství dat, má potenciál pro zajímavé aplikace, například v potravinářském průmyslu. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením „uspokojivě / D“

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 125261