Pokročilé metody pro zabezpečení multimediálních dat - Mikulčík, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Za účelem ochrany autorských práv multimediálních děl byly vyvinuty vodoznačící techniky, které vkládají neviditelný vodoznak do originálních dat. Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat moderní techniky vodoznačení, vybrat tři a ty realizovat. Dále je otestovat, zhodnotit jejich vlastnosti a ty případně vylepšit. Všechny metody vkládají vodoznak do jasové složky barevného původního obrazu a pracují s binárním, nebo šedotónovým vodoznakem. Také všechny pracují ve frekvenční oblasti, za použití diskrétní vlnkové transformace. Pro realizaci metod vznikl software „Vodoznačení“, který byl naprogramován v jazyku JAVA verze 7. V první kapitole jsou popsány typy vodoznaků, obecný proces jejich vkládání a extrakce, systémy vodoznaků a důležité požadavky na vlastnosti vložených vodoznaků. Dále jsou zmíněny kvalitativní metody k jejich porovnávání a testování. Kapitola také obsahuje teo- retický popis používaných transformací a funkcí. V druhé kapitole je popsáno uživatelské rozhraní vzniklého programu „Vodoznačení“. Kapitoly tři a čtyři obsahují teoretický po- pis realizovaných metod a postup realizace procesů vložení a vytažení vodoznaku. Také jsou zde rozebrány přesné postupy při testování, ukázka použitých dat a v neposlední řadě výsledky přehledně zobrazené v tabulkách. V páté kapitole jsou podrobně diskutovány výsledky dosažené při testování robustnosti vodoznaku, za využití programu StirMark. V závěru práce jsou poté zhodnoceny výhody a nevýhody metod i parametrů kvality.

To protect the the copyright of multimedia works have been developed watermarking techniques, that insert an invisible watermark to the original data. The aim of this thesis was to explore modern watermarking techniques, choose three of them and realize them. Also test them, evaluate their properties and possibly improve them. All methods insert a watermark into luminance component of the original image, and work with binary or black and white watermark. All techniques work in the frequency domain using discrete wavelet transform. For the implementation of methods, have been developed software named "Watermarking" that has been programmed in JAVA Version 7. The first chapter describes the types of watermarks, the general process of insertion and extraction, watermarking systems and important feature requests of embedded water- marks. In addition, qualitative methods are mentioned for their comparisons and testing. The chapter also contains a theoretical description of the used transformations and functions. In the second chapter is described the user interface of the software "Water- marking". Chapters three and four contain a theoretical description of the implemented methods and description of implementation of insertion and extraction processes of the watermark. Also there are discussed the exact procedures for testing, the sample data, and the results which are clearly displayed in the tables. The fifth chapter discusses in detail the results obtained in testing the robustness of the watermark, using the software StirMark. In the conclusion are evaluated the advantages and disadvantages of methods and quality parameters.
Advanced Methods to Multimedia Data Protection
Keywords: vodoznačení; vodoznak; DWT; SVD; útok; JAVA; StirMark; PSNR; NCC; SSIM; watermarking; watermark; DWT; SVD; attack; JAVA; StirMark; PSNR; NCC; SSIM