Tristní stav znalecké činnosti v ČR v roce 2016 - Bradáč, Albert; Bradáč, Albert; Vémola, Aleš (Akademické nakladatelství CERM, 2016)
V příspěvku je analyzován současný alarmující tristní stav řízení znalecké činnosti. Díky nově zavedeným sankcím hrozícím znalcům podle poslední novely zákona o znalcích a tlumočnících, a také již 14 let zastaralým neuvěřitelně nízkým sazbám za znalecké úkony pro orgány veřejné moci se rapidně snižují počty znalců ve velké většině znaleckých oborů. Průměrný věk znalců je mezi 60 a 70 lety, mladší si hledají jinou, lépe placenou činnost, s menší náročností odbornou i morální, na činnost znaleckou nereflektují, takže znalecká obec průběžně stárne a výrazně klesají počty znalců a znaleckých ústavů. Ministerstvo spravedlnosti přitom má již od roku 2012 uloženo novelizovaným zákonem č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících vydat novou prováděcí vyhlášku, doposud však vydána není.

The paper is to analyze the current alarming state of poor management expert activities. Thanks to newly introduced sanctions threatened by the experts with the latest amendment to the law on experts and interpreters, and 14 years outdated incredibly low rates for acts of the expert for public authorities to sharply reduce the number of experts in the vast majority of expert fields. The average age of experts is between 60 and 70 years, the younger you are looking for a different, better paid job, with less intensive professional and moral activity and do not reflect the expert, so expert community continually aging. Significantly decrease the number of experts and expert institutions. While the Ministry of Justice has since 2012 saved the amended law no. 36/1967 Coll., On experts and interpreters to issue a new executive decree, but so is issued.
Sad Situation of Expert Activities in the Czech Republic in 2016
Keywords: znalec; znalecký ústav; znalecký posudek; zákon o znalcích a tlumočnících; odměňování znalců; expert; expert institute; expert opinion; act on experts and interpreters