RTL-SDR a jeho aplikace ve výuce bezdrátových komunikací - Dubina, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím donglu RTL-SDR ve výuce bezdrátových komunikací. První část pojednává o funkci SDR a popisuje vlastnosti RTL-SDR. Druhá část se věnuje komunikačnímu řetězci a digitálním modulacím. V poslední části je popsán vytvořený matematický model komunikačního systému a koncepce laboratorních úloh. V příloze je uvedena jedna demonstrační úloha vhodná pro výuku, včetně řešení.

This bachelor thesis deals with the using of RTL-SDR dongle in wireless communication teaching. The first part discusses the SDR function and describes the properties of RTL-SDR. The second part deals with the communication chain and digital modulations. The last part describes the created mathematical model of the communication system and the concept of laboratory tasks. In the appendix there is one demonstration task suitable for teaching, including solutions.
RTL-SDR and its application in teaching of wireless communications
Keywords: RTL-SDR; Softwarově definované rádio; MATLAB; Simulink; laboratorní cvičení; bezdrátová komunikace; RTL-SDR; Software defined radio; MATLAB; Simulink; lab exercise; wireless communication