Výroba části univerzálního otvíráku technologií přesného stříhání - Kučera, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Cílem práce je návrh technologie výroby části univerzálního otvíráku s inovovaným designem. Součást je vyráběna z korozivzdorné oceli 17 240 (X5CrNi18-10). Polotovarem je plech o tloušťce 2 mm. V rámci literární studie bylo provedeno srovnání možných technologií výroby. S ohledem na velikost výrobní série (200 000 kusů) a požadovanou kvalitu součásti byla zvolena technologie přesného stříhání s nátlačnou hranou. Pro výrobu součásti byl zvolen trojčinný hydraulický lis HFA 3200plus. Tento lis bude zařazený ve výrobní lince spolu s podávacím zařízením FBA 8/300. Stěžejním bodem práce je návrh střižného nástroje a vytvoření výkresové dokumentace. Součástí práce je rovněž technicko-ekonomické zhodnocení navrhované výroby.

The aim of the thesis is to design a manufacturing technology of a part of the universal opener with an innovated design. The component is made of stainless steel 17 240 (X5CrNi18-10). The blank is 2 mm thick sheet metal. Within the literary study the comparison of the possible technologies of manufacturing has been carried out. With respect to the batch size (200 000 pieces) and to the required quality of the component the fineblanking technology has been selected. For the manufacturing of the component a triple action hydraulic press HFA 3200plus has been chosen. This press will be coupled in production line with a feeding line FBA 8/300. The main point of the thesis is to design a cutting tool and to create a drawing documentation. Another part of the project is the technical and economical evaluation of the designed manufacturing process.
Production of universal opener by fineblanking technology
Keywords: přesné stříhání; nátlačná hrana; střižná mezera; trojčinný lis; střižný nástroj; fineblanking; vee-ring; die clearance; triple action press; cutting tool