Automatizace měření přenosových vlastností DSL modemů - Pokorný, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá přenosovými parametry DSL systemů a vývojem softwaru pro jejich automatizované měření. První část práce je věnována přenosovému médiu a modulačním technikám. Dále jsou popsány podrobnější funkce a vlastnosti ADSL2+ modemů. Součástí práce je přehled testovací metodiky ITU spolu s parametry testovacích smyček a druhy rušivých vlivů. V rámci automatizace měření jsou popsány použité simulátory Spirent DSL414E a DLS8234 a důležité komunikační příkazy. Praktická část je věnována návrhu aplikací pro ovládání simulátorů a programu pro automatizované měření. K implementaci algoritmů a tvorbě grafického rozhraní je využito programovacího jazyka C++. V závěru práce jsou prezentovány výsledky měření přenosových vlastností ADSL a VDSL systémů realizované vytvořenou aplikací.

The work deals with transmission parameters of DSL systems and software development for the automated measurement. The first part is devoted to the transmission medium and modulation techniques. The following describes the detailed functions and features of ADSL2+ modems. Integral part of the work is the overview of the ITU test methodology, together with parameters of test loops and types of interference. Within the automation of measurement are described used Spirent simulators DSL414E and DLS8234 and important communication commands. The practical part is devoted to designing applications for control simulators and software for automated measurement. For implementation of algorithms and creation of graphical interface is used C++ programming language. Finally the results of measuring the transmission properties of ADSL and VDSL systems executed by created application are presented.
Automation of measurement of transmission properties of DSL modems
Keywords: automatizace; DSL; měření; modem; přenosové vlastnosti; simulátor; vedení; automation; DSL; measurement; modem; transmission properties; simulator; wireline