BABIŠTOVÁ, L. Výroba a charakterizace sýrových analogů s přídavkem rostlinného oleje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Tato práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá výrobou a následnou charakterizací modelových vzorků sýrových analogů, vyrobených s přídavkem různých typů rostlinných olejů. Studie probíhá ve spolupráci s Mendelu v Brně. Pro tuto práci byly vyrobeny analogy čerstvých sýrů s přídavkem řepkového a lněného oleje, jako parametry charakterizující kvalitu vyrobených vzorků byly v práci sledovány obsah vázaných a volných mastných kyselin, těkavých (aromatických) látek a senzorická kvalita. Cílem bylo zhodnotit vliv přidaného rostlinného oleje na sledované parametry. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, mastné kyseliny byly stanoveny metodou GC-FID po převedení na methylestery kyselou esterifikaci s bortrifluoridem jako katalyzátorem. Vzhled, barva, textura, vůně a chuť (flavour) a celková přijatelnost vzorků byly hodnoceny pomocí popisných stupnic a pořadového testu. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. I přes poměrně málo času, který byl pro měření práce k dispozici, provedla potřebné množství experimentů pro splnění zadání práce, výsledky dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je ucelená studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Studentka předkládá kvalitně zpracovanou diplomovou práci, v doporučeném rozsahu, přehledně členěnou, srozumitelně sepsanou, s nízkým počtem překlepů, gramatických chyb či typografických nedostatků. Diplomatka vychází celkem z 57 informačních zdrojů, kdy se v naprosté většině jedná o cizojazyčnou, původní vědeckou literaturu. Použité zdroje jsou řádně a správně citovány, pouze bych doporučila využívat více zdrojů i v rámci jednotlivých kapitol. Je evidentní zájem diplomantky o studovanou problematiku. Experimentální část je dobře koncipovaná, její výsledky jsou vhodně zpracovány, diskuse je kvalitně vedena a následně vyvozené závěry jsou adekvátní. Celkově předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci, proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A - výborně.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 131320