GLOUZAROVÁ, M. Aromaticky aktivní látky různých druhů čokolády [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Cílem této práce bylo porovnat obsah aromatických látek a také senzoricky stanovenou chutnost čtyř typů hořkých čokolád, zakoupených v běžné tržní síti. Celkovým výstupem práce je zajímavá studie s originálními výsledky, jež budou v nejbližší době prezentovány na několika mezinárodních i národních konferencích o problematice potravin. Diplomantka od začátku přistupovala k práci velmi aktivně, bez problémů zvládla metodiku senzorického hodnocení, samostatně připravovala vzorky a správně vyhodnocovala získané výsledky. Stejně dobře si počínala při chemické analýze vzorků. Pracovala systematicky a svědomitě. Prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | Zadání bylo splněno. | |
| Studium literatury a její zpracování | A | ||
| Využití poznatků z literatury | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | Závěry jsou formulovány jasně a srozumitelně. | |
| Kvalita zpracování výsledků | A | Výsledky jsou zpracovány formou tabulek a grafů. | |
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
| Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomantka Markéta Glouzarová se ve své práci věnuje senzorickému a chromatografickému hodnocení čokolád. V literární části přehledně a čtivě podává informace o čokoládě, jejích aromatických látkách a metodách stanovení těchto látek. Praktická část zahrnuje značné množství experimentů jak senzorických, tak i chromatografických.. Získané údaje jsou shrnuty do přehledných tabulek, statisticky ošetřeny a doplněny grafy. Celkově práce působí uceleným a přehledným dojmem. Formální i jazyková stránka práce jsou také na vysoké úrovni. Domnívám se, že Markéta Glouzarová svou diplomovou prací dostatečně prezentovala předpoklady výborně se uplatnit jak v potravinářském průmyslu, tak i v jakékoli chemické laboratorní praxi.
| Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
|---|---|---|---|
| Splnění požadavků zadání | A | ||
| Logické členění práce | A | ||
| Kvalita zpracování výsledků | A | ||
| Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
| Závěry práce a jejich formulace | A | ||
| Využití literatury a její citace | B | ||
| Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
| Úroveň jazykového zpracování | A |
eVSKP id 2459