SEDLMAJER, J. Automatické hodnocení stupně fermentace kakaových bobů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2023.

Posudky

Posudek vedoucího

Škrabánek, Pavel

Předložená diplomová práce popisuje vývoj a evaluaci systému pro automatické hodnocení stupně fermentace kakaových bobů na základě obrazových dat. Dle zadání měla práce obsahovat rešerši mapující techniky využívané ke klasifikaci obrazových dat, a rešerši mapující jejich využití v zemědělství a potravinářském průmyslu. Teoretická část práce obsahuje rešerši mapující využití strojového vidění v zemědělství. Kapitola obsahující rešerši mapující techniky využívané ke klasifikaci obrazových dat v práci chybí. Požadované informace jsou však uváděny na různých místech práce. S přihlédnutím k tomuto faktu konstatuji, že všechny cíle uvedené v zadání diplomové práce student splnil, i když s výhradami. I když problém, který student v práci řešil není nový, zvolil k dosažení cílů diplomové práce novátorský přístup spočívající v nahrazení klasifikace regresí. Při vývoji systému založeného na této myšlence se musel potýkat nejen s řadou problémů plynoucích z novosti navrženého řešení, ale i s problémy plynoucími z nevyváženosti datové sady, a s problémy plynoucími ze způsobu štítkování obrazových dat, které obdržel od Julius Kühn-Institutu. Navzdory všem těmto faktům student dokázal navrhnout funkční řešení, a to zcela samostatně. Student aktivně konzultoval, jak návrh řešeni, tak i tvorbu textu. Vzhledem k výše uvedeným problémům začal na textu pracovat se zpožděním, což se projevuje negativně na kvalitě textu. Za největší nedostatek práce považuji nepřehlednou strukturu textu, a to zejména v praktické části, kde se prolíná teorie, s návrhem řešení, implementací řešení, a popisem práce s daty. V textu je patrná snaha dodržovat předepsané formální úpravy. I přesto lze na řadě míst nalézt nedodržení způsobu zápisu matematických proměnných. Dalšími prohřešky je nezavádění zkratek a nedostatečný popis obrázků. V textu jsou rovněž občas používány nevhodné obraty, které stěžují jeho pochopitelnost. Rovněž seznamy uvedené na konci práce nejsou v požadovaném formátu. Text obsahuje i občasné gramatické chyby. Grafická úprava práce je dobrá. Práce s literaturou a citacemi odpovídá požadavkům na diplomové práce. Výsledek práce vznikl na základě požadavku z partnerské výzkumné organizace a lze předpokládat jeho další využití v praxi. S přihlédnutím k všem těmto faktům práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kůdela, Jakub

Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací neuronové sítě pro identifikaci stupně fermentace kakaových  bobů. První část práce tvoří relativně detailní popis technologických postupů, které se používají při zpracování kakaových bobů. Následující kapitoly pak představují návrh řešení a podrobný popis implementace. Zde oceňuji práci autora na očištění  a úpravě dat, které měly značný efekt na použitelnost navržené neurovoné sítě. Poslední část práce se zabývá zhodnocením výsledků z hlediska přesnosti klasifikace navržené sítě a dalším možnostem rozšíření. Po obsahové stránce je práce výborná. Autor prokázal solidní znalosti z oblasti strojového vidění a implementoval je v reálné aplikaci, které obsahovala množství výzev. To samé se bohužel nedá říct o formální stránce práce. Ta je psána v anglickém jazyce a jsou v ní patrné relativně velké rozdíly v kompozici/stylu textu mezi vlastními a převzatými částmi textů. V textu se objevuje větší množství gramatických chyb, překlepů, chybějících slov "the/a", atp. Dále je v textu často nekonzistetní formátování - odstavce (např. kapitola 5.3.1), fonty u matematických výrazů, náhodné tučné zvýraznění textu, používání nezavedených zkratek a různých oddělovačů desetinných míst. Také kvalita některých obrázků (především výstupů z programu) by měla být lepší. Navzdory těmto výtkám hodnotím práci jako velmi dobrou / B a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 150936