PETRÁŠOVÁ, L. Sledování vlivu kvasinek na chemické a senzorické vlastnosti vyráběného vína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Studentka se svého úkolu zhostila velmi zodpovědně, dokáže samostatně a pečlivě pracovat a zvládla bez problémů potřebné laboratorní techniky k řešení daného problému. Během práce využila znalostí nabitých během studia a ze studia odborné literatury, dokázala je vhodně využít k hodnocení získaných výsledků. Celkově hodnotím práci studentky, v souladu s dílčími hodnoceními, výborně /A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výroby vína. V práci byly sledovány a porovnány vybrané chemické a senzorické ukazatele vína vyrobeného s využitím autochtonní kvasinky izolované v laboratoři a vína vyrobeného spontánním kvašením. Zároveň byly izolovány, identifikovány a porovnány kvasinky přítomné ve vzorcích a diskutován jejich vliv na změny sledovaných charakteristik. Teoretická část práce shrnuje dostupné informace o víně, jeho výrobě, složení a vlastnostech, zmíněny jsou i metody použité pro stanovení vybraných ukazatelů. Vychází z 61 kvalitních literárních zdrojů; je velmi dobře zpracovaná, s minimem překlepů a formálních chyb. Vytkla bych jen několik drobností: Používání koncovek -óza, -áza. Podle závazného pravopisu chemických sloučenin je správná koncovka pro sacharidy pouze –osa, pro enzymy –asa. Není důsledně dodržováno systematické názvosloví organických sloučenin - např. str. 25: izoamylacetát, izobutylacetát ... Nejednotné používání termínu senzorické/organoleptické vlastnosti Používaná neúsporná forma citace; např. [13, 14, 15] místo [13-15]. Experimentální část spočívala ve sledování vybraných ukazatelů (antioxidační aktivita, obsah etanolu, sacharidů a kyselin, aromaticky aktivních a polyfenolických látek a anthokyanových barviv) ve vzorcích vín v celém procesu výroby. Pro jejich stanovení diplomantka zvládla řadu náročných chemických (HPLC, GC), mikrobiologických a molekulárně biologických (PCR) metod. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů. Výsledky jsou správně interpretovány a musím ocenit i snahu o diskusi. Připomínky k experimentální části: V experimentální části chybí kapitola statistické zpracování výsledků. Způsob zpracování je zmíněn v různých částech práce, což je poněkud nepřehledné. Není nezbytné prezentovat tytéž výsledky v tabulce i v grafu. V tabulkách v příloze 5 – 13 by bylo lepší zřetelně oddělit sledované analyty (aromatické látky) a pravděpodobné nečistoty, které mají jako výsledky minimální hodnotu. Z takto prezentovaných výsledků navíc nejsou dobře patrné změny aromatických látek během kvašení a rozdíly mezi vzorky. Pokud je v chromatogramech uveden pouze retenční čas (příloha 1-4), bývá zvykem uvést v legendě názvy sloučenin nebo alespoň odkaz kde tyto názvy čtenář může nalézt. Je třeba říci, že bylo provedeno obrovské množství práce, ale dílčí cíle práce jsou stanoveny poněkud obšírně, což ztěžuje orientaci ve výsledcích, a následně stejně tak závěry nevystihují srozumitelně podstatná zjištění. Chybí mi zde návrh pokračování práce. I přes uvedené nedostatky se mi práce líbí, po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 91089