Inteligentní řízení světelné signalizace - Skoták, Miloš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2012)
V této práci rozebereme multiagentním systémem pro ovládání světelné signalizace. Pro vytvoření reálných situací byl implementován simulátor dopravní situace v jazyce Java, který je založen na celulárním automatu. V multiagentní systému nedochází pouze ke komunikaci mezi agentem a prostředím, ale také i mezi agenty. K implementaci pravidel byl použit rozšířený AgentSpeak s interpretem Jason. Experimenty byly provedeny na reálném silničním úseku ve městě Brně.

In this thesis is analyzed Multi-Agent system for intelligent control of traffic lights. For the simulation of a real situation was implemented a simulator of a traffic situation written in Java language, which is based on a cellular automata. In Multi-Agent system can be found not only communication between the agent and environment, but also communication among agents. To implement the rules was used extended AgentSpeak language model based on BSD with Jason interpreter. Experiments were done on a real road section in the city Brno.
Intelligent Control of Traffic Lights
Keywords: Inteligentní řízení světelné signalizace; simulace; celulární automat; multiagentní systém; AgentSpeak; Jason; Inteligent traffic-light control; simulation; cellular automata; multi-agent system; AgentSpeak; Jason