Technologické, ekonomické a ekologické aspekty obrábění za sucha - Vostřel, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Používání procesních kapalin zlepšuje průběh a výsledky obrábění, na druhé straně zvyšuje náklady a vyvolává problémy povahy ekologické a hygi-enické. V práci je postupně rozebrána analýza mechanismu tvorby třísky, prů-běh a distribuce tepla a teplotních polí stejně jako ekonomické a ekologické aspekty obrábění za sucha a vliv obrábění za sucha na trvanlivost nástrojů. V experimentální části jsou vyhodnocena naměřená data získaná v průběhu vrtání válcového polotovaru s ohledem na průběh teplotních polí obrobku při použití různých druhů povlaků nástrojů. V závěrečné části práce jsou uvedena doporučení pro praxi.

Using of process liquids improves the procedure and results of machining, on the other hand, increases costs and raises some ecological and hygienic issues. In the work there is gradually analyzed mechanism of chip formation, progress and distribution of heat and thermal fields as well as economic and ecological aspects of dry machining and influence of dry machining on durability of tools. In the experimental part there are evaluated data which were measured during the drilling of cylindrical workpiece with regards to progress of workpiece thermal fields while using various kind of tool coating. In the final part there are stated recommendations for practice.
Technological, economical and ecological aspects of dry machining
Keywords: Obrábění za sucha; tvorba třísky; teplota řezání; povlakování nástrojů; procesní kapalina.; Dry machining; chip creating; cutting temperature; tool coating; process liquid.