Zvýšení efektivity personální práce společnosti Karlova pekárna s.r.o. - Berková, Aneta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2021)
Tato práce se zaobírá podrobným rozborem personální oblasti na vlastních prodejnách společnosti Karlova pekárna s.r.o. a jejím cílem je snížení fluktuace zaměstnanců. Analytická část zahrnuje informace o vnitřním i vnějším prostředí společnosti a provedení sociologického průzkumu. Získané informace z provedeného průzkumu mezi zaměstnanci jsou základem pro návrhy změn v oblastech pracovního prostředí, hodnocení, motivace a kariérního růstu.

This diploma thesis provides a detailed analysis of human resources in the Karlova pekárna Ltd. company with the aim of decreasing the employee fluctuation. The analytical part contains information concerning the external and internal company environment and results of a sociological survey conducted among the company employees. The data obtained from the survey serve as a basis for change proposals related to the working environment, appraisal, motivation and career growth area.
Increasing of Effectiveness of Personal Management in Karlova Pekárna Ltd. Company
Keywords: Lidské zdroje; řízení lidských zdrojů; rozvoj lidskch zdrojů; strategické plánování; metody rozvoje a plánování; plán; Human resources; human resources management; human resource development; planning strategy; methods of development and planning; schedule