Článkové roboty - Vidlák, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Diplomová práce se zabývá návrhem konstrukce článkového robota a provedení simulace jeho pohybů. Diplomová práce je rozdělená na čtyři hlavní části. V první části jsou stručně vysvětleny základní informace o průmyslových robotech a manipulátorech, jejich stavba a struktura. Dále jsou uvedeny příklady konstrukce dnešních robotů a princip výpočtu kinematického řetězce. Na začátku druhé části je provedena analýza konfigurace článkových robotů, popis stavby a struktury, příklady konstrukcí článkových robotů a jejich aplikace. Ve třetí části je zvolena varianta konstrukčního řešení, vytvořen matematický a kinematický model. Dále je navržena a popsána konstrukce robota. Poslední část je věnována simulaci kinematiky robota, popisem simulačních programů a jejich užití pro požadované výsledky.

Master’s thesis deals with design the link robot and motion simulation. It is divided into four parts. In first part are briefly explained basic information of industrial robots and manipulators, their design and structure. Further it is listed some examples of design industrial robots and manipulators and principle of computation of kinematic chain. On beginning of the second part is performed analysis of configuration link robots, description of their designs and structures, examples of design link robots and their applications. In third part is selected option of design, created mathematical and kinematic model. Then it is designed and described construction of robot. The last section is devoted to simulation of robot’s kinematics, description of simulation softwares and their use for required results.
Link robots
Keywords: Článkové roboty; Snake-arm roboty; simulace; SimMechanics; ADAMS; V-REP; Link robots; Snake-arm robots; Snakebot; simulation; SimMechanics; ADAMS; V-REP