VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV - Valová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tématem této diplomové práce bylo navrhnout vinařský dům ve volné krajině v tradiční vinařské oblasti Mikulov. Navržená stavba slouží jako čtyřhvězdičkový hotel s apartmánovými pokoji, restaurací, wellness, prodejnou vína a drobným vinařským hospodářstvím se skladováním vína. Z pozemku se naskýtají unikátní výhledy na město Mikulov, vrch Turold a okolní vinice. Podélná osa stavby je orientována směrem na severovýchod-jihozápad. Většina pokojů, restaurace, terasy i obě atria jsou směřována na výhledové osy. Objekt má jedno podzemní podlaží a tři nadzemní podlaží. Je zasazen do svažitého terénu, a svým racionálním a lineárním pojetím kontrastuje se zvlněnou mikulovskou krajinou. Inspiruje se terasovitými útvary v blízkém okolí a terasovitosti využívá i ve své hmotě. Vytváří tak novou krajinnou dominantu a materiálovým pojetím připomíná přírodní vápencové geologické útvary, které se vyskytují v okolí Mikulova. Pravidelný rytmus okenních otvorů na fasádě odkazuje na mikulovskou renesanci. Menší otvory a prosklené plochy, světlá barva fasády, zelená střecha a stínící prvky zamezují přehřívání objektu v létě. Vodní prvek na nádvoří nabízí návštěvníkům příjemné osvěžení.

The topic of this diploma thesis was to design a winery house in the open landscape in a traditional wine landscape of Mikulov. The designed building serves as a four stars hotel with apartment rooms, restaurant, wellness, wine shop and a small wine farm with a storage of wine. There are unique views to the Mikulov city, Turold hill and surounding vineyards. The longitudinal axe is oriented on northeast–southwest. Majority of rooms, terraces and both atriums are directed on prospective axes. The object has one basement and three groundfloors. It is (situated) into the sloping terrain and constrasts with the wavy landscape of Mikulov for its racional and linear conception. It is inspired by terracced formations in near suroundings and uses it for its mass as well. It creates a new landscape dominant that remainds the geological formation of limestone situated in the surroundings of the Mikulov city. The regular rhytm of windows on facade refers to the Mikulov´s renaissance. The regular placement of window openings, and their rhythm are inspirated by Mikulov renaissance. Smaller holes, glass surfaces, light color of facade, green roof and shielding elements prevent from overheating the object during the summer. The water element in the courtyard offers pleasant refreshment for the visitors.
WINE HOUSE NIKOLSBURG MIKULOV
Keywords: vinařství; víno; vinařský dům; restaurace; hotel; wellness; Mikulov; Nikolsburg; vrch Turold; krajinné terasy; výhledové osy; železobetonový skelet; provětrávaná fasáda; kamenný obklad; vápenec; zelená střecha; bezrámová okna; atrium; winery; wine; winehouse; restaurant; hotel; wellness; Mikulov; Nikolsburg; Turold hill; landscape terraces; prospective axes; reinforced concrete skeleton; ventilated facade; stone cladding; limestone; green roof; frameless windows; atrium