Stanovení vlivu konstrukčních modifikací skříně převodovky na NVH parametry - Kovács, Gergő (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Zvyšujúca sa úroveň hlukového znečistenia v dôsledku rastúcej dopravy negatívne ovplyvňuje zdravie a kvalitu života. S rozšírením elektromobilov klesol hluk z motorov, čím sa do popredia dostáva prevodovka ako významný zdroj hluku a vibrácií. Optimalizácia jej NVH parametrov je kľúčová pre zlepšenie komfortu, zníženie hmotnosti a výrobných nákladov, ako aj pre splnenie nárokov moderných používateľov na tichú jazdu. Táto diplomová práca sa zaoberá určením NVH parametrov skrine prevodovky. Obsahuje modálnu a harmonickú analýzu s využitím výpočtových metód. Na základe týchto analýz sú navrhnuté konštrukčné úpravy na zlepšenie NVH parametrov, ktoré sú pomocou výpočtového prístupu porovnávané voči pôvodnej geometrii.

The increasing level of noise pollution caused by growing traffic has a negative impact on health and quality of life. With the rise of electric vehicles, engine noise has been reduced, bringing the gearbox into focus as a significant source of noise and vibrations. Optimizing its NVH parameters is crucial for improving comfort, reducing weight and production costs, and meeting the demands of modern users for a quieter ride. This thesis focuses on determining the NVH parameters of a gearbox housing. It includes modal and harmonic analysis using computational methods. Based on these analyses, design modifications aimed at improving NVH performance are proposed and compared with the original geometry using a computational approach.
Determination of gerabox housing modification influence on NVH parameters
Keywords: NVH; prevodovka; modálna analýza; harmonická analýza; skriňa; vibrácia; hluk; NVH; gearbox; modal analysis; harmonic analysis; housing; vibration; noise