Pokročilé nasazení OS xBSD v síti pro střední školu - Zadina, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií)
Práce se zabývá nasazením software Samba na server s operačním systémem z rodiny BSD do role primárního řadiče domény v počítačové síti střední školy se stanicemi s operačním systémem Microsoft Windows. Po představení software Samba  je podrobněji rozebrána problematika sítí Windows založených na protokolu SMB. Následně jsou uvedeny potřebné kroky konfigurace software Samba, nastavení diskových sdílení, vytváření uživatelských účtů a přidání klientské stanice do důvěryhodného vztahu s řadičem domény. Dále je popsána problematika síťového tisku v prostředí Windows, tiskových serverů a řešení problematiky pomocí klasických tiskových služeb systému FreeBSD a tiskového systému CUPS. V další části je zmíněna problematika hromadné instalace stanic se stejnou hardwarovou konfigurací v prostředí školních učeben. Závěrem jsou shrnuty úkony potřebné pro další provoz systému.

This work is about setting up Samba software on server with operating system from BSD family to primary domain controller rule in the high school computer network environment with Microsoft Windows stations. After introduction to Samba software there is examined problem of Windows network based on SMB protocol. There are described steps that are necessary to setup Samba software, disk sharing services, creation of user accounts and adding client stations to domain trust. At the next there is described problematic of network printing in the Windows environment, print servers and the solution with classical printing support in FreeBSD and CUPS printing support. In the next part there is described mass installation procedure of Windows stations with same hardware configuration. At the finish, there are noticed some tasks that are necessary for next operation of installed system.
Using Advanced xBSD Based Servers for High School
Keywords: FreeBSD; Samba; primární řadič domény; SMB; CIFS; NetBIOS; WINS; doména Windows; CUPS; LPD; síťový tisk; tiskový server; záloha oddílů NTFS; klonování disků; SystemRescueCD; Partimage; NFS; FreeBSD; Samba; primary domain controller; SMB; CIFS; NetBIOS; WINS; Windows domain; CUPS; LPD; network printing; print server; NTFS partition backup; disk cloning; SystemRescueCD; Partimage; NFS