Zjišťování klimatických vlivů na degradaci různých typů fotovoltaických článků - Peroutka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
V této práci je pojednáváno o fotovoltaických článcích. Jsou zde rozebrány i základní pojmy zdroje záření pro sluneční články. Obsahem je nahlédnutí do problematiky polovodičů a historie a vývoj FV článků. Nemalá část se zaobírá možnou degradací fotovoltaických článků. V jedné z kapitol je snaha přiblížit některé druhy fotovoltaických článků a popis výroby těchto modulů. Praktická část se zaobírá samotnou degradací fotovoltaických modulů a jeho vyhodnocením.Následně se srovnává s udávanými hodnotami od výrobce.

In this work are discussed photovoltaic cells. There are also discussed basic concepts of radiation source for solar cells. Also mentioned the issue of semiconductors and even the history and evolution of the solar cells. A large part deals with possibilities of photovoltaic cells degradation. In one chapter is an attempt to bring some types of photovoltaic cells and a description of the production of these modules.The practical part deals with photovoltaic modules degradation and its evaluation. Following part compares measured values with the values provided by producer of photovoltaic modules.
Determination of climatic factor on the degradation of various solar cells types
Keywords: Fotovoltaický článek; křemík (Si); degradace; monokrystalický; polykrystalický; potenciál; koroze; modul; klimatická komora; Photovoltaic cell; silicon(Si); degradation; monocrystalline; polycrystalline; potential; corrosion; module; climatic chamber