Atypické střety s chodci - Sedláčková, Martina; Motl, Jakub; Bucsuházy, Kateřina (Akademické nakladatelství CERM, 2022)
V roce 2021 bylo na českých silnicích dle statistik Policie České republiky usmrceno celkem 470 osob, z čehož téměř polovinu (46 %) tvořili zranitelní účastníci silničního provozu (chodci, cyklisté a motocyklisté). Problematika střetů vozidel s chodci je značně obsáhlá a závažnost zranění chodců závisí na celé řadě faktorů jako je střetová rychlost vozidla, věk chodce, tvar přídě a mnoho dalších. Cílem tohoto článku je zejména na vybraných kazuistikách demonstrovat specifika řešení nehod mezi vozidlem a chodcem, kdy došlo ke střetu chodce s hranou vozidla.

On the Czech roads were 470 people killed in 2021 (according to the Police of the Czech Republic statistics), whereas almost half (46%) were vulnerable road users (pedestrians, cyclists, and motorcyclists). The pedestrian crash risk is a major concern in road traffic crashes and is a comprehensive topic. Pedestrian injury severity influence several factors such as the vehicle collision speed, the vehicle’s front shape, the pedestrian’s age, etc. The article aims to demonstrate the specifics of vehicle-pedestrian crash analysis when a pedestrian collides with the vehicle’s edge.
Atypical Colisions with Pedestrians
Keywords: chodec; dopravní nehoda; hrana vozidla; atypický střet; případové studie; pedestrian; accident; vehicle edge; atypical collision; case study