Analýza reziduí toxických látek ve vodě metodou "spray & trap" - Vlčková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Tato práce se zabývá ověřením možnosti analýzy prekurzorů nebo degradačních produktů toxických sloučenin ve vzduchu a ve vodě prostřednictvím GC/MS metodou termodesorpce nebo kombinací metody "spray & trap" s následným termodesorpčním převedením vzorku do analyzátoru. Pro analýzu byly vybrány toxické sloučeniny triethyl fosfát (dále jen TEP) a diisopropylmethyl fosfonát (dále jen DIMP). Pro vybrané sloučeniny byla optimalizována doba desorpce a to pro TEP 240 sekund a DIMP 210 sekund. Poté byla sestrojena kalibrační křivka pro různé koncentrace sloučenin TEP a DIMP. Na základě těchto měření byla prověřena možnost stanovení koncentrace dané sloučeniny ve vzorku vody metodou "spray & trap". Díky vysoké rozpustnosti sloučenin TEP a DIMP ve vodě, vyšší teplotám varu v porovnání s teplotou varu vody a extrakci při pokojové teplotě, nebylo možné detekovat použitou metodou sloučeniny. Tedy analýza sloučenin TEP a DIMP ve vodě metodou "spray & trap" se jeví jako nevhodná.

This work deals with verification of the analysis of precursors or degradation products of toxic compounds in the air and water through GC/MS by method of the thermal desorption or combination of methods "spray & trap" followed by the thermal desorption transfer the sample into the analyzer. Toxic compounds triethyl phosphate (TEP) and diisopropylmethyl phosphonate (DIMP) were choosen for the analysis. For choosen compounds has been optimized desorption time, for TEP 240 seconds and DIMP 210 seconds. Then the calibration curve was made for different concentrations of compounds DIMP and TEP. On the basis of these measurements was tested the possibility of determining the concentration of the compound in water sample using of method "spray & trap“. Thanks to the high solubility of compounds TEP and DIMP in water, higher boiling temperatures in comparison with boiling temperature of water, and extraction at room temperature, it was not possible to detect used compounds. Therefore, the analysis of compounds DIMP and TEP in the water by method "spray & trap“ seems inappropriate.
Spray &Trap Method for Analysis of Residual Toxic Agents in Water
Keywords: Triethyl fosfát; diisopropylmethyl fosfonát; plynová chromatografie s hmotnostní spektrometrií; GC-MS; metoda „spray & trap“; termodesorpce; Triethyl phosphate; diisopropyl methylphosphonate; gas chromatography-mass spectrometry; GC-MS; method „spray & trap“; the thermal desorption