Rychlé zpracování aplikačních protokolů - Bárta, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému pro zpracování aplikačních protokolů ve vysokorychlostních sítích s~využitím konceptu softwarem řízeného monitorování. Navrhované řešení využívá hardwarově akcelerované síťové karty provádějící předzpracování síťového provozu na základě zpětně vazby od uživatelských monitorovacích aplikací. Navržený systém provádí předzpracování a filtraci síťového provozu pro aplikační moduly, které provádějí zpracování sledovaných aplikačních protokolů a vytvářejí metadata popisující danou komunikaci. Předzpracování je tvořeno parsováním hlaviček síťových protokolů až po transportní vrstvu, skládáním TCP toků a přeposílání paketů pouze do modulů, které mají o~daný typ síťového provozu zájem. Navržené řešení systému úzce propojuje funkcionalitu řešení dynamické identity uživatele a zachytávání obsahu komunikace za účelem minimalizace provádění duplicitních operací a zvýšení efektivity výsledného systému.

This master's thesis describes the design and implementation of system for processing application protocols in high-speed networks using the concept of Software Defined Monitoring. The proposed solution benefits from hardware accelerated network card performing pre-processing of network traffic based on the feedback from monitoring applications. The proposed system performs pre-processing and filtering of network traffic which is handed afterwards passed to application modules. Application modules process application protocols and generate metadata that describe network traffic. Pre-processing consists of parsing of network protocols up to the transport layer, TCP reassembling and forwarding packet flow only to modules that are looking for a given network traffic. The proposed system closely links intercept related information internal interception function (IRI-IIF) and content of communication internal interception function (CC-IIF) to minimize the performing of duplicate operations and increase the efficiency of the system.
Fast Processing of Application-Layer Protocols
Keywords: Zákonné odposlechy; softwarem řízené monitorování; bezpečnost; vysokorychlostní sítě; zpracování síťového provozu.; Lawful interception; Software Defined Monitoring; security; monitoring; high-speed networks; network traffic processing.