Detekce komorových extrasystol - Svánovská, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Komorové extrasystoly jsou patologické změny signálu EKG. Detekce komorových extrasystol na dvanáctisvodovém EKG byla vytvořena v prostředí matlab. Práce obsahuje dva algoritmy. První algoritmus je založen na porovnávání šířky QRS komplexů. Druhý algoritmus detekuje maximální a minimální hodnoty signálu v oblasti QRS komplexů. Hledáme shodu těchto dvou algoritmů a poté při výskytu možných komorových extrasystol v minimálně sedmi z dvanácvi svodů, označíme tyto polohy za komorové extrasystoly.

Ventricular extrasystoles are pathological changes in the ECG signal. Detection of ventricular extrasystoles on 12leads ECG was created in MATLAB. My work contains two algorithms. The first of these algorithms is based on comparision wides of QRS komplexes. The second algorithm matchs maximum and minimum evaluations of QRS komplexes. We look for agreements beetween these two algorithms and finally if we find these agreenments in seven leads at least we will suppose presence of ventricular extrasystoles.
Detection of ventricular extrasystoles
Keywords: EKG; QRS komplex; R vlna; komorové extrasystoly; adaptivni prahováni; detektor QRS komplexu; RR intervaly; ECG; complex QRS; R wave; ventricular extrasystoles; adaptive tresholding; QRS detection; RR intervals