Biomedicínské aplikace polykaprolaktonových nanovlákenných membrán - Dvořák, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2021)
Diplomová práce se zabývá polykaprolaktonovými (PCL) nanovlákny a jejich modifikací. PCL vlákna byla podrobena depozici plazmovými aminovými polymery v nízkotlakém pulzním radiofrekvenčním kapacitně vázaném výboji za použití monomeru cyklopropylaminu (CPA). Na nadeponovaný povrch byl imobilizován kolagen jako protein extracelulární matrix (ECM) a byla sledována proliferace buněk na modifikovaném povrchu nanovláken. Neupravená PCL vlákna byla také podrobena depozici antibakteriální vrstvy mědi, a vlákna byla charakterizována pomocí skenovací elektronové mikroskopie (SEM), rentgenové fotoelektronové spektroskopie (XPS) a energeticky disperzní spektroskopie (EDX).

The diploma thesis deals with the treatment of polycaprolactone (PCL) nanofibers. PCL fibers were subjected to the deposition of plasma amine polymers in a low pressure pulsed radiofrequency capacitively coupled discharge using cyclopropylamine monomer (CPA). Collagen as an extracellular matrix (ECM) protein was immobilized and cell proliferation on the modified nanofiber surface was monitored. Untreated PCL fibers were also subjected to the deposition of an antibacterial copper layer, and the fibers were characterized by scanning electron microscopy (SEM), X-ray photoelectron spectroscopy (XPS), and energy dispersive spectroscopy (EDX).
Biomedical applications of polycaprolactone nanofibrous mats
Keywords: plazma; PECVD; ECM proteiny; kolagen; PCL nanovlákna; cyklopropylamin; elektrostatické zvlákňování; plazmová polymerizace; SEM; XPS; magnetronové naprašování; EDX; plasma; PECVD; ECM proteins; collagen; PCL nanofibers; cyclopropylamine; electrospinning; plasma polymerization; SEM; XPS; magnetron sputtering; EDX