Návrh vřeteníku odhrotovacího stroje - Tatíček, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Cílem této diplomové práce je návrh odhrotovacího stroje, se zaměřením na vřeteník, schopného zarovnávat čela a srážet hrany u tyčí kruhového průřezu. Na začátku práce je stručná rešerše konstrukčních uzlů, používaných při stavbě obráběcích strojů. V rámci práce bylo provedeno i měření řezných sil pro určení zatížení stoje. Práce obsahuje i řadu výpočtů, jež zdůvodňují použití zvolených komponent. Výstupem práce je také 3D model.

The aim of this thesis is design of deburring machine, focusing on the headstock, capable of aligning the front side and chamfering at the round bars. At the beginning is a short research design nodes, used in the construction of machine tools. As part of the work was done and the measurement of cutting forces to determine the load while standing. Work also includes a series of calculations to justify the use of selected components. The outcome of the work is also a 3D model.
Design of headstock of the deburring machine
Keywords: Odhrotovací stroj; vřeteník; pohybové osy; vřeteno; inspekční linky; frézování; soustružení.; Deburring machine; headstock; axes of motion; spindle; inspection line; milling; turning.