Návrh šachového manipulátoru - Novák, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací šachového manipulátoru a jeho řízení skrz jednoduché uživatelské rozhraní. Teoretická část je rozdělena do dvou celků, a to na krátkou rešerši manipulační techniky a podrobnější charakteristiku robotických manipulátorů. V praktické části je vybrána šachová souprava a koncept robotického šachového manipulátoru. V následujících kapitolách jsou popsány jednotlivé konstrukční uzly, motorizační a řídící jednotka a elektronické komponenty. Dále se praktická část skládá z návrhu a realizace řízení manipulátoru prostřednictvím platformy Arduina a grafického uživatelského rozhraní. Na závěr je vytvořen funkční model a navržena další možná vylepšení a rozšíření.

The bachelor’s thesis deals with a design and realization of a chess manipulator and its controlling through a graphical user-friendly interface. The theoretical part is divided into two sections, a brief insight into manipulation technique and a more in-depth characteristic of robotic manipulators. The practical part focuses on the chosen chess set and a concept of the robotic manipulator. The following parts then describe the structural units, motor and control units and electronic components. Additionally involves the practical part the design and implementation of the manipulator via the Arduino and the user interface. In the final part is created a functional model and designed possible future improvements and development.
Design of a chess manipulator
Keywords: Manipulační technika; návrh manipulátoru; kinematické struktury; robotické rameno; cylindrický manipulátor; šachový manipulátor; 3D tisk; řízení manipulátoru; krokové motory; programování Arduina; programování v Pythonu; Handling technology; manipulators developing; kinematics structures; robotic arm; cylindric manipulator; chess manipulator; 3D printing; manipulator control; stepper motors; Arduino programming; Python programming