Návrh metodiky pro volbu základních komponent lineárních os obráběcího stroje - Král, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2012)
Cílem diplomové práce, je na základě zadaných parametrů polohovací jednotky, mezi které patří pracovní zdvih (1m, 2m, 4m), zatížení (5kg, 50kg, 500kg), přesnost najetí do polohy (0,04mm) a dynamika (max. dosažitelná rychlost 1,5m/s), sestavit návrhy s kuličkovým šroubem, lineárním motorem, ozubeným řemenem a ozubeným hřebenem. Pro vybrané varianty polohovací jednotky navrhnout 3D model polohovací jednotky. Navržené varianty porovnat a definovat jejich výhody/nevýhody, technicko-ekonomické porovnání, limitní hodnoty jednotlivých konstrukčních řešení atd. Práce obsahuje rešerši pohonů v oblasti polohovacích jednotek, návrh jednotky s ozubeným řemenem, ozubeným hřebenem, kuličkovým šroubem, lineárním pohonem, výpočtovou zprávu jednotlivých návrhů dále pak 3D návrh variant pro kuličkový šroub a lineární motor včetně výkresů sestavy a výrobních výkresů

The aim of the thesis is based on specified parameters positioning units, which include stroke (1m, 2m, 4m), load (5kg, 50kg, 500kg), you place the position accuracy (0.04 mm) and dynamic (maximum attainable speed 1.5 m / s), proposals to build a ball screw, linear motor, a toothed belt and toothed comb. For selected variants of positioning units to design a 3D model of positioning units. The proposed variations to compare and define their advantages / disadvantages, techno-economic comparison, the limit values of individual designs, etc. The work includes a search drive in positioning units, design units with toothed belt, a toothed comb, ball screw linear actuator, a calculated message of individual proposals then 3D design options for the ball screw and linear motor including drawings and assembly drawings.
Design methodology for the selection of basic components of linear machine tool axes
Keywords: Polohovací jednotka; ozubený hřeben; ozubený řemen; pastorek; kuličkový šroub; lineární motor; odměřovací systém; lineární vedení; Positioning unit; rack; timing belt; pinion; ball screw; linear motor; measuring system; linear guideway