Analýza řezivosti fréz pro zvolenou aplikaci. - Němeček, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Tato diplomová práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá druhy frézování, volbou frézovacích nástrojů, volbou materiálu vyměnitelných břitových destiček a taktéž druhy opotřebení a jejich klasifikací. Druhá část této práce je zaměřena na experiment, ve kterém bylo měřeno silové zatížení nástrojů. Naměřené hodnoty byly dále vyhodnoceny a pomocí softwaru sestrojeny grafy silových zatížení, ze kterých se vyvodily závěry.

The presented diploma thesis is devided into two parts. The theoretical part deals with types of milling, the choice of the cutters, choice of material of exchangeable cutting plates and also with types of wear and their classification. The second part of the thesis deals with experiments where the power load of the tool was measured. The observed data were processed and graphs of power load were created by software. Conclusions are based on these graphs.
On the cutting performance analysis of milling tools for a selected application.
Keywords: Fréza; opotřebení řezných nástrojů; trvanlivost; silová analýza; stopkové frézy.; Milling cutter; wear of cutting tools; tool life; force analysis; shank mill.