Omezení spínacích ztrát ve spínaných zdrojích - Vašíček, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se v úvodních kapitolách zabývá analýzou ztrát v aktivních prvcích měniče, popisem používaných rezonančních obvodů a typů měničů. V podkapitole věnované metodám řízení rezonančních měničů je představena víceperiodová modulace, která zajišťuje spínání tranzistorů při průchodu proudu nulou v celém rozsahu řízení při zachování poměrně širokého rozsahu regulace a snižování kmitočtu spínání prvků při snižování výstupního napětí. Ve zbývající části práce je popsán navržený prototyp měniče, využívající tuto metodu řízení.

The master's thesis covers in its first parts origins and consequnces of the switching losses, basic principles of the various resonant tanks and resonant DC/DC converters. Afterwards the innovative approach of the multiperiod modulation is presented. The main advantages of this kind of modulation include very wide zero current switching region and lowering the switching frequency as the output voltage decreases. In the remaining part of the thesis a prototype converter design is described.
Switching loss reduction in the switch-mode supplies
Keywords: víceperiodová modulace; rezonanční měnič; rezonanční obvod; ZCS; měkké spínání; odlehčení; ztráty; multiperiod modulation; resonant converter; resonant tank; ZCS; soft switching; snubbing; losses